Koronavirüsün kaynağı ABD mi?

Ct, 14/03/2020 - 09:40

Japon ve Tayvanlı uzmanlar, koronavirüsün ilk kez ABD'de ortaya çıkmış ve ABD'li askerler tarafından Wuhan'a getirilmiş olabileceğine ilişkin önemli kanıtlar sundu.

Welayet News - Global Research'te yayımlanan bir makaleye göre, Japon ve Tayvanlı epidemiyologlar ve farmakologlar, yeni tip koronavirüsün ABD'den kaynaklaklandığını neredeyse kesin olarak belirlediler. Çünkü ABD, koronavirüsün sahip olduğu tüm gen türlerini barındıran tek ülke. Wuhan'da görülen tür (Kovid-19), koronavirüs ailesinin yalnızca bir genine sahip ve kendi başına oluşması mümkün değil. Uzmanlar, bunu büyük bir ağaçtan uzanan tek bir dala benzetiyorlar. Ağaç olmazsa, dal da uzamaz.

ELEKTRONİK SİGARADAN KAYNAKLANMIYOR

Tayvanlı bir doktor ise 2019 yılının Ağustos ayında akciğer pnömonilerinden kaynaklı ABD'de ortaya çıkan veya benzeri bir paniğe sebep olan "vaping salgını"nın elektonik sigaradan kaynaklanmadığını söylüyor. ABD'lilerin elektronik sigara iddialarını reddeden Tayvanlı doktor, salgının koronavirüs kaynaklı olabileceğini kaydediyor:

"Kovid-19, ilk olarak Eylül 2019'da Hawaii'de, daha önce Çin'e gitmemiş olan Japon vatandaşlarda görüldü. Bu vakalar, Wuhan'daki salgından çok önce, ancak Fort Detrick (ABD Ordusu Tıbbi Komuta Merkezi)'in karantinaya alınmasından kısa bir süre sonra ABD topraklarında meydana geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, Dünya Askeri Oyunları için Wuhan'ı ziyaret eden (18-27 Ekim 2019) ABD personelinin belirsiz bir enfeksiyon nedeniyle Wuhan'da hastaneye kaldırıldığı bildiriliyor."

KOVİD-19 ANA VİRÜSÜN SADECE BİR ŞUBESİ

Global Researh'teki makale, virüsün Wuhan'daki versiyonunun sadece ABD'den gelebileceğini daha açık şekilde açıklıyor. Kovid-19'un virüsün 'tohum'u olamayacağını aktaran makale, bunu bir 'şube' olarak adlandırıyor. Kovid-19'un bir ailesi olması gerekiyor ve bu gövde sadece ABD'de var. Diğer yandan koronavirüsün Çin'e kasten götürüldüğüne dair çok fazla spekülasyon yapıldı, ancak Çin'e göre daha az paranoya içeren alternatifler de mümkün...

Mesela 18-27 Ekim tarihleri arasında Wuhan'da gerçekleşen Dünya Askeri Oyunları'ndaki ABD'li ekibin bazı üyeleri, Fort Detrick'teki salgından kazara virüs kapmış ve bunu Çin'e taşımış olabilir. Uzun bir kuluçka dönemi ile semptomlarının küçük olması nedeniyle de bu bireyler, kaldıkları süre boyunca Wuhan'ı kolayca gezdiler ve belki de çeşitli yerlerde binlerce insanı enfekte ettiler.

Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Daniel Lucey de Science dergisindeki makalesinde, ilk enfeksiyonun Kasım 2019'da (Wuhan'da değil) meydana geldiğini, bunun ispatlandığını ve virüsün pazar dışında başka bir yerden kaynaklandığını yazıyor: "Wuhan'daki deniz ürünleri pazarı, küresel olarak yayılan yeni tip koronavirüsün kaynağı olmayabilir. İlk vakaların tanımlanması, salgının başka bir yerde başladığını gösteriyor. Cuma günü Lancet'teki çalışmalar neticesinde ilk klinik vakaların açıklanması, virüsün kaynağının Wuhan olduğu yönündeki tezi zorlaştırıyor."

ÇİN'DEKİ İLK 41 VAKANIN 13'Ü PAZARLA BAĞLANTILI

Çeşitli kurumlardan Çinli bir grup araştırmacı tarafından yazılan makalede ise, koronavirüsün doğrulandığı ilk 41 hastanın sadece 13'ünün pazarla bağlantısı bulunuyor. Koronavirüsün ilk kez 1 Aralık 2019'da tespit edildiği belirtilen makalede, şöyle deniliyor: “İlk hasta ile daha sonraki vakalar arasında epidemiyolojik bağlantı bulunmuyor."

Araştırmacılardan Daniel Lucey, yeni verilerin doğru olması durumunda ilk enfeksiyonların Kasım 2019'da gerçekleşmiş olması gerektiğini söylüyor: "Enfeksiyon ve semptomlar arasında bir kuluçka süresi var. Eğer öyleyse, virüs muhtemelen Wuhan'daki insanlar arasında ve belki de başka yerlerde sessizce yayıldı. O pazarda doğmadı ama o pazara yayıldı. Çin, salgının Huanan deniz ürünleri pazarından kaynaklanmadığını fark etmiş olmalı."

Lucey ayrıca, MERS'in aslında 2012 yılının Haziran ayında Suudi Arabistan'daki bir hastadan geldiğine inandığını belirtiyor, Lucey, tıp uzmanlarının Ürdün'de ölen insanlardan saklanan örneklerden MERS virüsünü yakaladığını kaydediyor.

25 OCAK 2019'DA ATALARI GÖZLENDİ

Kristian Andersen ise virüsün kökenini açıklığa kavuşturmak için Kovid-19'un genetik dizilimini analiz eden Scripps Araştırma Enstitüsü'nde çalışan evrimsel bir biyolog. 'Virüsün deniz ürünleri pazarına, enfekte olan başka kişiler tarafından getirilmesinin 'tamamen akla yatkın' olduğunu söyleyen Andersen, "25 Ocak'ta 27 genom analizi yapılmış bir viroloji araştırmasının yayınladığını ve bunun 'en yeni Kovid atalarına' sahip olduğunu" belirtiyor.



Yeni yorum ekle