İran’ın Nükleer Anlaşma ile Oyalanması Akıllıca Değildi

Cu, 13/03/2020 - 10:58

Uluslararası konular analisti, İran’ın Nükleer Anlaşma ile oyalanmasının akıllıca olmadığını belirterek, “Biz bugün, yaptırımlar ve petrol satışı konusunda eskisinden daha kötü durumdayız” dedi.

Welayet News - Uluslararası konular uzmanı Fuat İzedi, “Olay” programına verdiği röportajda, Avrupa Birliği’nin Nükleer Anlaşma konusunda yayınladığı yeni bildiriye değinerek şu ifadelerde bulundu: ‘Avrupa her zaman dilde Nükleer Anlaşmaya bağlı olduğunu iddia etti ama fiilde sürekli olarak sadece İran’ın taahhütlerine bağlı kalması için çalıştı ve hatta son bildirisinde bir kez daha İran’ın eski taahhütlerine dönmesi gerektiğini vurguladı.

Eğer Avrupalılar Nükleer Anlaşmaya bağlı olduklarını söylüyorlarsa, aslında bundan kasıtları, İran’ın Nükleer Anlaşmaya bağlı olması gerektiği ve geri kalan tarafların da istediğini yapmasıdır!

Avrupa’nın yaklaşımı en başından beri belliydi ve bugün de hala ortada. Ülkedeki bazı insanlar bir süredir Avrupa Nükleer Anlaşmasından bahsediyorlar ve bugün Amerika Nükleer Anlaşmadan çıkmış olsa da Avrupa Nükleer Anlaşmasına başvurulması gerektiğini iddia ediyorlar. Oysa ki Avrupa Nükleer Anlaşması güvenilebilecek bir konu değildir.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü sözde bir açıklama yaptı. Bence bu rasyonel terimler, her şey anlamına geliyor; Avrupalılar ara sıra Nükleer Anlaşmayı destekledikleri konusunda açıklamalar yapıyorlar, ancak özel bir şey olmayacak ve herkes bunu biliyor.

İngilizler yıllardır İran'a düşmanlık yapıyor ve Amerikalılar da her zaman İran İslam Cumhuriyeti'ni devirmeye çalışıyorlar. Nükleer Anlaşma konusunda ciddi endişeleri olan bazı Avrupa ülkeleri de bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ama nihayetinde Amerika karşısında duramıyorlar.

İran’ın Nükleer Anlaşma ile oyalanması akıllıca değildi. Biz bugün yaptırımlar ve petrol satışı konusunda Nükleer Anlaşma öncesinden daha kötü durumdayız. Tabi bazı ülkeler ders çıkarmıyorlar ve Nükleer Anlaşmayı yeniden hayata geçirmek için Joe Biden’in cumhurbaşkanı olmasını bekliyorlar.’



Yeni yorum ekle