Suudi Koalisyon el-Hadide Anlaşmasını 24 Saat İçinde 155 Kez İhlal Etti

Pt, 09/03/2020 - 08:33

Yemenli askeri bir yetkili, Suudi koalisyonunun el-Hadide eyaletindeki ateşkesi son 24 saat içinde 155 kez ihlal ettiğini söyledi.

Welayet News - Suudi koalisyonu ve uşaklarının el-Hadide’deki ateşkesi ihlalini denetlemekten sorumlu bir irtibat subayı, Suudi Koalisyon güçlerinin el-Hadide Cephelerindeki ihlal sayısının son 24 saat içinde 155’e ulaştığını söyledi.

Bu kaynak şu ifadelerde bulundu: ‘Düşman Suudilerin ateşkes ihlali arasında el-Cah, el-Cebliye ve Keylo 16 bölgeleri semalarında 6 casus uçağının havalanması ve Suudi koalisyon güçlerinin Şari Hamis ve Keylo 16 ‘da yeni tahkimatlar kurması bulunmaktadır.

El-Hadide’deki el-Hamiri ve Keylo 16 gözlem merkezlerine iki kez saldırı düzenlendi ve bu eyaletin çeşitli bölgeleri de 26 defa füze ve topçu saldırılarıyla ve 124 defa da ateş açılarak hedef alındı.

Suudi koalisyon kuvvetlerinin saldırılarının sadece birinde el-Cah bölgesindeki vatandaşların evleri 23 defa ateş edilmesi sonucu yandı.’

Suudi koalisyonu savaş uçakları cumartesi akşamı da el-Hadide eyaletinde bulunan el-Salif şehrindeki Re’s İsa bölgesini beş defa bombaladı.

Yemen’in el-Hadide eyaleti, Suudi koalisyonu ve uşaklarının geçtiğimiz günlerde el-Cevf, Sana ve Marib eyaletlerindeki savaş meydanında yenilmesinin ardından, Suudi koalisyonu ve uşaklarının amansız saldırılarına maruz kalmaktadır.

Yemen’in istifa eden hükümeti, 2018 yılı Aralık ayında Sana ile el-Hadide eyaletinden askerilerinin çıkacağı konusunda İsviçre’de bir ateşkes anlaşması imzaladı ve bu anlaşma, el-Hadide limanında tarafsız kuvvetlerin konuşlandırılmasını ve kapsamlı bir ateşkes sağlanmasını kapsıyordu ve bu anlaşmaya göre Birleşmiş Milletler, el-Hadide limanında yönlendirme görevini üstlenmişti.

Yemen ordusu ve halk güçlerinin el-Cevf ve Marib’deki şaşırtıcı ilerleyişi, Birleşmiş Milletler Temsilcisi Martin Griffiths’i de Yemen’in başkenti Sana’nın doğusundaki Marib’e sürükledi. Griffiths burada, Yemen’deki savaşın koşulsuz şartsız ve en kısa sürede durmasını ve aynı zamanda kapsayıcı bir siyasi sürecin de başlatılmasını istedi.



Yeni yorum ekle