Abdulmehdi Erken Seçim İstedi

Sa, 03/03/2020 - 10:42

Irak’ın geçici Başbakanı Adil Abdulmehdi parlamentodan erken seçim kararı almasını istedi.

Welayet News - Başbakan Abdulmehdi Irak parlamentosundan 4 Aralık 2020’de erken seçime gidilmesi için gerekli hazırlıkları yapmasını istedi.

Geçici Başbakan Abdulmehdi bu talebin yanı sıra, artık geçici hükümetin sorumluluğunu da üstlenemeyeceğini ifade etti.

Bu arada Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih Pazartesi günü Irak parlamentosunda bulunan siyasi kanatların liderleri ile istifa eden Muhammed Tevfik Allavi yerine yeni bir Başbakan belirleme istişareleri çerçevesinde Seyyid Ammar Hekim, Nuri Maliki, Hadi Ameri ve Haydar İbadi ile görüştü.

Irak 1 Ekim 2019’dan bu yana hükümet karşıtı protesto eylemlerine sahne oluyor. İktisadi ve sosyal sorunların yüzünden başlayan protesto eylemleri ecnebi odakların müdahalesi ve iç arenada muhalif akımların ihaneti ile şiddet olaylarına dönüştü. Bu gelişmelerin ardından Başbakan Adil Abdulmehdi görevinden istifa etti ve 1 Aralık 2019’dan itibaren geçici Başbakan olarak görevine devam ediyor.

Bundan sonra yaşanan engebeli sürecin sonanda Cumhurbaşkanı Berhem Salih, 1 Şubat 2020’de Muhammed Tevfik Allavi’yi yeni Başbakan olarak açıkladı ve yeni kabineyi kurmakla görevlendirdi. Ancak Allavi bir aylık süre içerisinde yeni kabineyi kuramadı ve geçen Pazar günü istifa etti.

Tags: 


Yeni yorum ekle