Koronavirüsün Büyütülmesinin Perde Arkası

Pt, 24/02/2020 - 07:47

2017 -2018 yılında grip (İnfluenza) dolayısıyla hayatını kaybedenler 61 bin kişi olmuştur ve geçen bir yıl içinde (2019 – 2020) yaklaşık 10 bin Amerikalı gripten dolayı hayatını kaybetmiştir. Bu resmi istatistiklere karşın, Çin’de koronavirüs kaynaklı ölü sayısı henüz 3 bine dahi ulaşmış değil.

Welayet News - Her yıl dünya çapında birçok insanın yakalandığı tehlikeli hastalıklardan biri, grip (İnfluenza) hastalığıdır. Oldukça yaygın olan bu hastalık yılın soğuk mevsimlerinde birçok kişiyi etkilemektedir.

Medicinenet sitesinin yayımladığı rapora göre, yılda 646 bin kişi grip hastalığına yakalanmakta ve dünyada tahminen 250 ila 500 bin kişi gripten dolayı hayatını yitirmektedir.

İlginç olan nokta ise, Amerika’nın bu hastalığın kaynağı olan ülkelerden biri olması, diğer ülkelere oranla Amerikan vatandaşlarının daha çok bu hastalığa yakalanıyor olması ve yıllık olarak binlerce Amerikan vatandaşının gripten dolayı hayatını kaybetmesidir.

Amerika’da 2017 -2018’te gripten dolayı yaşamını yitirenlerin saysı 61 bin kişidir! Bu zaman dilimi, grip hastalığı neticesinde ölü sayısının en yaygın olduğu zaman dilimlerinden biridir; bu yıl içinde 45 milyon Amerikalı influenzaya yakalanmıştı.

Yine bu hastalık nedeniyle en çok can kaybının kayıt altına alındığı tarihlerden bir diğeri de 2014-2015 yılıdır; bu yıl içinde 51 bin Amerikalı ölürken 30 milyon kişi de bu hastalığa yakalanmıştı.

Buna karşın, koronavirüsün Çin’in Wuhan kentinden yayılmasından beri griple ilgili haberler Amerika’da sansüre uğramıştır.

2019-2020’de 19 milyon Amerikalı gribe yakalandı ve bunlardan 180 bin kişi hastanelik oldu. Hastanelik olanlardan yaklaşık 10 bin Amerikalı –ki bunların yüzde 60’ı çocuklardı – hayatını kaybetti.

Grip mevsimi Amerika’da bu yıl her zamankinden daha erken başladı. Bu hastalık Kasım ayının ortalarında B türü gribin artışıyla birlikte tavan yapmıştı. Gribin bu türü çocukları daha sert etkilemektedir. Bu mevsimde grip için alınmış olan testlerin yarısından fazlası, toplumun daha sağlıklı kesiminden sayılan 25 yaş altıdaki çocuklara ve gençlere ait testler olmuştur.

Bu virüslerin her ikisi (korona ve influenza) benzer belirtilere sahiptir; öksürük, ateş ve bazı durumlarda solunum problemleri gibi; aralarındaki temel fark, koronaya yakalanma tehlikesine maruz kalan kişilerin ya kendileri Çin’e gitmiş ya da daha önce koronaya yakalanmış kişilerle temasa geçmiş olmasındadır.

Rochester Minnesota’daki Mayo Kliniği Aşı Arışatıma Grubu Direktörü Gregory Plant, “Korona virüsünün, Çin’e gitmemiş veya bu virüsü taşıyanlarla temasa geçmemiş Amerikalıların çoğunluğu için bir tehlikesi yoktur. Amerikalıları pusuda bekleyen tehlike, influenza virüsüdür; bu daha önemli bir tehlikedir” diyor.

Plant, devamla şunları belirtiyor: “Hepimiz gürültü koparan korona virüsle uğraşıyoruz; uğraşmayalım demiyorum ama biz yılda 10 bin, 20 bin ya da 30 bin kişinin, o da tanığımız, ilaç ve aşısını bulduğumuz bir virüs yüzünden ölmesine ilişkin istatistiklerin farkında değiliz!

Eğer korona virüsü Amerika’da daha büyük bir problem haline gelirse sorun yaşarız; halihazırda kliniklerimiz influenza belirtilerini taşıyan kişilerle doludur”.

Welayet News      

Tags: 


Yeni yorum ekle