Yemen ordusunun “üçüncü caydırıcılık dengesi” harekatı neden şimdi başladı?

Ct, 22/02/2020 - 08:55

Arabistan’ın batısındaki Yanbu sanayi şehrinin deriliğinde şiddetli saldırılara maruz kalan Suudi rejimi ağır kayıplar yaşadı.

Welayet News - Geçtiğimiz Perşembe akşam saatlerinde Yanbu şehrinde Suudi vatandaşlar bu sanayi şehrin kalbinde meydana gelen iki korkunç patlamaya şahit oldular. Bunun neticesinde Suudi rejimi de Yemen tarafından saldırıya uğradığını itiraf etme zorunda kaldı.

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Yahya Seri’ ise Cuma günü yaptığı bir basın toplantısında, Yanbu şehrindeki patlamaların Yemenlilerin ‘üçüncü caydırıcılık harekatı’ adı altında başlattığı stratejik operasyon neticesinde gerçekleştiğini, bu operasyonda Aramco Petrol Tesisleri ve Yanbu şehrindeki diğer hassas noktaların insansız hava araçları ve balistik füzelerle hedef alındığını ve füzelerin yüksek bir dikkatle belirnen noktalara isabet ettiğini açıkladı.

Seri’ ayrıca, söz konusu operasyonun Yemen karşıtı koalisyonun bu ülkedeki son cinayetlerine verilen meşru bir yanıt olduğunu ve onlarca çocuk ve kadının canına mal olan el-Cuf eyaletindeki saldırının bu cinayetlerin en son halkasını teşkil ettiğini vurguladı.

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü, Yemen karşıtı koalisyonun saldırılarının devam etmesi ve bu ülkeye yönelik ablukanın sürdürülmesi halinde Yemen’in bu saldırılara yıkıcı yanıt vereceğinin de altını çizdi.

Gayet açıktır ki, bu açıklamalar Yemenli güçlerin, Arabistan’ın Yemen’de aptalca adımlar atmaktan vazgeçip diplomasi yoluna girerek Yemen savaşını sonladırması için bu ülkeye yeterli fırsat vermeyi istediğini gösteriyor. Bu gelişmeler, Yemenlilerin yıkıcı yanıtlarıyla Yemen karşıtı koalisyon güçlerini gafil avlayacak kadar yeterli güce sahip oldukları şeklinde de yorumlanbilir.

Doğu bölgesinde Aramco Petrol Tesislerinin de hedef alındığı birinci caydırıcılık operasyonunun ardından Suudi Arabistan telafisi olmayan ağır kayıplara katlandı ve bu kayıpların kapsamı şimdiye kadar ve üçüncü caydırıcılık operasyonu sırasında da genişlemiştir.

Şimdi öne çıkan soru ise şurada: Yemen’de cinayetlerini sürdürmesi halinde Arabistan’ın bu ülkedeki yanlışlarının sonuçlarına dördüncü, beşinci ve altıncı caydırıcılık opersyonlarında dayanacak kapasitesi olacak mı?         

Welayet News  



Yeni yorum ekle