BAE’nin Yemen’deki stratejisi değişmiş değil

Sa, 11/02/2020 - 07:29

BAE’nin Yemen’deki stratejisinin değişmediğini dile getiren İran’ın Fars Körfezi’ndeki Arap ülkelerin eski büyükelçisi Rıza Mirabiyan, BAE’li askerlerin yer değiştirdiğini ve Ebu Dabi’nin askeri lojistik bakımından Güney Yemen’de aktif olduğunu söyledi.

Welayet News - BAE’nin Yemen savaşına yönelik starejisinin değiştiğine ve bu yüzden askerlerini Yemen’den çıkardığına dair bu ülke medyasında çıkan iddiaları Tasnim Haber’e değerlendiren Batı Asya’nın kıdemli uzmanı Rıza Mirabiyan, “BAE’nin askeri güçleri Yemen’de yerlerini değiştirdiler, yani Hudeyde gibi Yemen’in kuzeyinde yer alan bölgelerden bu ülkenin güney bölgelerine taşındılar. BAE’liler bir bakıma kendi askerlerini savaş sahasındaki operasyonel durumdan çıkardılar ama askeri destek ve lojistik olarak hala Güney Yemen’de aktiftirler” dedi.

BAE’nin Yemen’deki 5 yıllık askeri varlığına değinen İran’ın eski büyükelçisi, “Bu süre içinde BAE’liler kendilerine bağlı, yaklaşık 10 bin kiralık askeri eğittiler ve onların maaşlarını hala ödüyorlar. Bu kiralık askerler, aslında, BAE için alternatif veya vekalet güçlerin rolünü yerine getiriyor. Dolaysıyla bu ülkenin aslında Yemen’deki stratejisi değişmiş değil, yoğunlaşma yönlerini Yemen’nin kuzeyinden bu ülkenin güneyine çevirmişlerdir. Çünkü Ebu Dabi’nin politikası, bölmeye ve Güney Yemen’i bu ülkeden ayırmaya ayarlıdır” değerlendirmesinde bulundu.

“Yemen’in bölünmesi Arabistan’ın politikalarıyla, çıkarlarıyla örtüşüyor mu yoksa çelişiyor mu?” şeklinde bir soruya ise Mirabiyan, “BAE’nin bu politikası zorunlu olarak Arabistan’ın çıkarlarıyla örtüşmüyor, elbette Riyad’ın önceliği Güney Yemen kısmı değildir, önceliği daha çok Kuzey Yemen kısmı ve bu ülkeyle olan sınırlarıdır. Burada şu noktaya da değinmek gerek; Bab-ül Mendep boğazının güneyde olması BAE’nin bu bölgedeki gücünün artmasına neden oluyor ve bu mesele Ebu Dabi’yi Riyad’a muhtaç olmaktan kurtarabilir. Onun için Suudi Arabistan BAE’nin Güney Yemen’deki kapasitesinin takviye olunmasına pek meyelli değildir. Yemen’in parçalanması da Ebu Dabi’nin bu ülkedeki etkisinin artmasına neden olacaktır” yanıtını verdi.

Batı Asya’nın kıdemli uzmanı, BAE’nin Yemen’i bölme stratejisini izlemesindeki hedefine ilişkin olarak da şöyle dedi: “Ebu Dabi’nin Yemen’in güney kısmında çıkarları bulunuyor. Güney Yemen’in sahilleri, Bab-ül Mendep boğazına bakan Aden Körfezi ve Arap denizinin en önemli sahillerindendir. BAE, aslında, liman işletmeciliği stratejisini ve deniz koruma alanını büyüterek Fars Körfezi dairesinden açık denizlere genişletmek istiyor ve bu alanda eskiden beri çıkarları olmuştur”.

BAE’nin Yemen’deki politikalarını ilerletme eylemlerinin perspektifi konusunda ise Mirabiyan, “Gelecekte ne tür gelişmelerin yaşananacağını görmek gerekiyor. Fakat BAE’nin çeşitli meydan okumalarla karşıkarşıya olduğu gözüküyor, çünkü Güney Yemen veya Yemen hallkının ekseriyeti bu bölgenin kendi ülkelerinden ayrılmasına ve BAE’nin politikalarına karşıdırlar . O yüzden BAE’liler ciddi zorluklarla karşılaşacaklardır” ifadelerini kullandı.

Welayet News 

Tags: 


Yeni yorum ekle