Son terör girişimiyle direnişin Amerika’yı Irak’tan çıkarma programı meşruiyet kazandı

Per, 06/02/2020 - 09:50

Irak Asaib-i Ehli Hak Hareketi Genel Sekreteri, şehit komutanlara yönelik terör saldırısıyla birlikte Irak’ta direniş programının fiilen başladığını ve Amerika’nın bu girişimiyle birlikte direnişin Irak’ta Amerikan askerlerini çıkarma projesine yeterli meşruiyet ve gerekçeler verdiğini  söyledi.

Welayet News - Tasnim Haber Ajansı’na konuşan Asaib-i Ehli Hak Hareketi Genel Sekreteri Kays Hazali, yeni hükümeti kurma dosyası, son gösteriler, Amerika’yla müttefiklerinin müdahaleci hareketlilikleri ve parlamentondan çıkan son karara dayanılarak Amerikan askerlerinin Irak’tan çıkarılmasını da kapsayan çeşitli sorulara yanıt verdi.

Şeyh Hazali, Irak’taki siyasi süreçle ilgili olarak, “Adil Abdülmehdi’nin siyasi bir anlaşmaya göre iş başına geldiğini ve Irak’ın parlamenter sisteminde siyasi bir anlaşma olmadan bir başbakanın iş başına gelmesinin mümkün olmadığını” belirtti.

Yeni hükümete ilişkin tutumu hakkında ise Şeyh Hazali şöyle dedi: “Bizim bu konuda dört ilkemiz var. Eğer hükümet bu dört ilkeye bağlı olursa onu destekleyeceğiz. Bu ilkeler, Haşdi Şabi’nin himaye edilmesi, güvenlik ve istikrarın sağlanması, Çin’le yapılan anlaşmaların desteklenmesi ve Amerikan askerlerinin Irak’tan çıkarılması için parlamento ve halk tarafından alınan kararların icra edilmesini kapsıyor”.

Şeyh Hazali, “Amerika’nın işlediği son cinayetin şehitleri için Bağdat’ta yapılan merasimde askeri üniforma giydiniz ve bu cinayete yakında verilecek büyük yanıttan söz ettiniz” hatırlatması üzerine ise, şunları söyledi: “Amerikalılar kendilerince bu girişimi (Şehit Süleymani ve Ebu Mehdi el-Muhendis’e yönelik terör saldırısını) bir kazanım gördüler ama gerçekte (bu cinayetle birlikte) Amerika’nın stratejik yenilgileri başlamış oldu. Hac Ebu Mehdi el-Muhendis’e yönelik terör saldırısı Amerika’nın Irak’taki askeri varlığının kesin olarak sonlandırılması için bir başlangıç olacaktır. Bu yönlü girişimler başlamış ve yakın gelecekte de devam edecektir. Bu süreç (Amerikan askerlerinin çıkarılması süreci) parlamentonun onayladığı kararla başladı. En son düzenlenen milyonluk gösteri de bu çap ve hacimde Irak tarihinde eşi görülmemiş bir gösteriydi. Bu terör saldırısının sonuçları konusunda şunun bilinmesi gerek; şehit komutanlara yönelik teör saldırısıyla birlikte kesinlikle direninişin programı Irak’ta başlamıştır, Amerika attığı bu adımla direnişin Irak’taki programını tamamen meşrulaştırdı, gereken yeterli gerekçeleri sağladı. 2012’nin sonlarında Amerikan askerlerinin çıkışıyla sona eren direniş programı şimdi 2020’de Amerika’nın işlediği cinayet nedeniyle yeniden  geri dönmüştür, o da tam bir meşruiyet kazanarak”.

Welayet News 



Yeni yorum ekle