Erbil-Bağdat hattında bütçe anlaşması

Çar, 05/02/2020 - 12:59

2020 bütçesi için görüşmelerin devam ettiği Irak'ta, Erbil-Bağdat hattındaki gelir paylaşımı üzerine uzlaşma sağlandı. Kürdistan Bölgesel Yönetimi, günde 250 bin varil petrolü geliri merkezi bütçeye aktarılmak üzere devlet petrol şirketi SOMO'ya verecek.

Welayet News - Irak’ta merkezi yönetim ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki bütçe görüşmelerinde uzlaşma sağlandı. Erbil’in, Bağdat’taki merkezi hükümetin 2020 bütçesine petrol gelirlerinden ne kadar katkıda bulunacağı da böylece belirlenmiş oldu.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil, anlaşma uyarınca, geliri Irak’ın ulusal bütçesine aktarılmak üzere devlet petrol şirketi SOMO’ya günde 250 bin varil petrol tedarik edeceklerini söyledi. Adil, petrol transferinin Irak’ta yeni hükümetin kurulması ve Bağdat’ın da anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirmesi sonrası başlayacağını açıkladı. Anlaşmanın diğer ayrıntılarıysa henüz basına sızdırılmış değil.

Irak parlamentosundaki 2020 federal bütçesi için görüşmeler hâlâ devam ediyor. Petrol gelirlerinin paylaşımı, Bağdat-Erbil hattında süregelen gerilimin en önemli maddelerinden biri. 2019 bütçesinde Erbil’in petrol gelirleri üzerinden 113 trilyon dinar (112 milyar dolar) katkıda bulunması öngörülüyordu.



Yeni yorum ekle