Merkel: Berlin Zirvesi katılımcıları Libya için kapsamlı plan üzerinde anlaştılar

Pa, 19/01/2020 - 20:38

Berlin’deki Libya Konferansı sona ererken Angela Merkel Libya için kapsamlı bir yerleşim planı üzerinde anlaştıklarını belirtti.

Welayet News - 19 Ocak'ta Berlin Libya Konferansı Rusya, ABD, Türkiye, Mısır, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nin aralarında bulunduğu tarafların katılımıyla gerçekleşti. Görüşmeler sırasında Libya’da savaşan tarafların olan Ulusal Muthabak Hükümeti ve Ulusal Ordu’nun liderleri aynı odada bulunmadı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin konferansının katılımcılarının Libya için kapsamlı bir yerleşim planı üzerinde anlaştıklarını belirtti. Konferansa katılan ülkelerin bir silah ambargosuna saygı duyulması gerektiğini kabul ettiklerini söyleyerek devam etti.

Konferansın sonunda Merkel şu açıklamada bulundu:

"Libya Konferansı BM'nin Libya'daki barış çabalarına katkı sundu. Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık. Askeri çözüm olmayacağı konusunda mutabakata vardık. Hafter ve Sarrac'ın bugün burada olması çok önemliydi. Ateşkesin devamlılığı konusunda hemfikir olduk. Ateşkesin sürdürülmesini sağlayacağız. Geçici ateşkesi kalıcı hale getirmeyi umuyoruz. 5 artı 5 kişilik askeri bir komitenin oluşması için isimler verildi."

Hafter ve Sarrac'ın aynı odada bir araya gelmediğini söyleyen Angela Merkel. "Ateşkesin uygulanmasını kontrol edecek ve denetleyecek teknik komiteler kurması için BM'ye çağrıda bulunuyoruz" dedi.



Yeni yorum ekle