ABD Afganistan'da Taliban'dan Daha Çok Sivil Öldürüyor

Per, 16/01/2020 - 12:25

İnsan Hakları İzleme Örgütü, yayınladığı raporda, Afganistan'da bulunan Amerikan güçlerinin sivil halka yönelik cinayetlerinin Taliban'ın cinayetlerinden daha çok olduğunu bildirdi.

Welayet News - İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün son raporuna göre Amerika'nın Afganistan'daki askeri birliklerinin başına buyruk bir şekilde Afgan halkını katlettiğine dikkat çekildi. Dünyada insan haklarının durumunu mercek altına alan İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch – HRW), 2019’un Dünya Raporu’nu yayınladı.

Rapor Türkiye hakkında da geniş kapsamlı bir değerlendirme içeriyor. HRW’nin raporuna göre, Türkiye’de son 4 yıldır hukukun üstünlüğü ve demokrasi alanlarında ciddi bir erozyon yaşandı. Raporda yürütmenin ve siyasetin yargı üzerindeki kontrol ve etkisinin artmasıyla mahkemelerin sistematik olarak asılsız suçlamaları kabul ettiği, ikna edici kanıtlar olmadan hükümetin siyasi muhalif olarak kabul ettiği gazeteci, siyasetçi, aktivist ve insan hakları savunucuları hakkında hüküm verdiği belirtiliyor.

Türkiye’nin dünyada en büyük mülteci nüfusa ev sahipliği yaptığına dikkat çeken rapor, Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteci sayısını 3 milyon 700 bin olarak veriyor. Ayrıca Türkiye’de Afganistan, Irak ve diğer ülkelerden de çok sayıda mülteci bulunduğu kaydediliyor. Yetkililerin İstanbul ve diğer bazı kentlerdeki Suriyeli mültecileri sınır dışı ederek hukuksuz şekilde Suriye’ye gönderdiği, hatta bazı mültecilere karşı şiddet ve sözlü tehdit kullandığı iddiaları da raporun ayrıntıları arasında. Rapor ayrıca Suriye sınırının yeni mültecilere kapalı olduğu hatırlatması da yapıyor.



Yeni yorum ekle