Eski CIA Yetkilisi: Kasım Süleymani Suikastı, Kudüs Gücünü Güçlendirdi

Per, 16/01/2020 - 10:58

Eski bir ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı yetkilisi Serdar Kasım Süleymani'nin öldürülmesini eleştirerek, şöyle dedi: "Kudüs Ordusu güçleri çalışmaya devam ediyor."

Welayet News - El-Ahd haber merkezinin bildirdiğine göre, Eski ABD Merkez İstihbarat Teşkilatı (CIA) yetkilisi, ülkeyi Serdar Kasım Süleymani'ye suikast düzenlediği için eleştirerek şöyle dedi: "İran doğru zamanda intikam alacak ve (şehit) Süleymani'nin suikastından sonra çökmeyecektir ve İran halkı hükümetin etrafında toplandı ve İran İslam Cumhuriyeti hala istikrarlı ve Kudüs Gücü faaliyetlerine devam ediyor."

Eski CIA sorumlusu Emil Nahle, Responsible Statecraft sitesinde yayınlanan bir makalesinde, Kudüs Gücü komutanı Serdar Kasım Süleymani suikastının mantıksız bir eylem olduğunu belirtti ve bu hareketin bir başarısının olmayacağını ve ABD'ye fayda sağlamayacağı konusunda uyardı.

CIA yetkisi, Serdar Kasım Süleymani'ye yapılan terör saldırısından sonra İran halkının devlet ve hükümet çevresinde halka olduğunu dile getirerek, İran İslam Cumhuriyeti'nin istikrarını koruduğunu ve Kudüs Gücü'nün çalışmaya devam ettiğini ve dolayısıyla İran'ın bölgede önemli bir rol oynamaya devam ettiğini belirtti.

Eski CIA sorumlusu Emil Nahle; "ABD Kongresi'nin bazı üyeleri Trump'ın operasyonu haklı çıkarma iddiaları konusunda şüpheliler. Bazı Avrupa ülkeleri ve Avrupa dışı ülkeler de Kasım Süleymani suikastının bölgede daha fazla çatışmaya yol açabileceği endişesini dile getirdiler. Avrupalılar Trump'ın nükleer anlaşmadan ayrılma talebini reddetti." dedi.

Yazar, ABD ve Ortadoğu'yu Şehit Süleymani suikastı üzerindeki olumsuz ve istenmeyen sonuçları konusunda da uyardı. Eski CIA sorumlusu; "Bu gerilim, terörizmin, IŞİD ve el-Kaide terör örgütlerinin ve onlara bağlı örgütlerin geri dönüşüne yol açabilir ve bölgedeki ABD güçlerine ve Amerikalı sivillere yönelik tehditlerin seviyesini de arttıracaktır.

Kasım Süleymani suikastı İran'ı diz çökmeye zorlamayacak ve İran veya bölgedeki Kudüs Gücü'nün etkisini azaltmayacak." diye belirtti. Emil Nahle, Serdar Süleymani'ye yönelik suikastının ardından, İran'ın müttefiklerinin ve ABD'nin düşman gruplarının, ABD güçlerini ve diplomatlarını meşru bir hedef olarak göreceklerini ifade etti.

Eski ABD Merkez İstihbarat Teşkilatı (CIA) yetkilisi; "İran'ın tepkisi korkusuzca olmayacak, daha ziyade, planlama, sabra ve tüm olası sonuçları göz önünde bulundurmaya dayanacaktır. ABD'li yetkililerin iddialarının aksine, Süleymani suikastı durumu değiştirmeyecek. Değişime yol açan şey, Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilmesi ve İran'a sert yaptırımlar uygulama kararıydı." diye belirtti.



Yeni yorum ekle