İran’ın Füze Saldırısı Sırasında Amerikalıların Ayn’ul Esed’deki Durumu

Per, 16/01/2020 - 09:48

Amerika askerleri: “Füze saldırısı sırasında yerde ve gökte neler oluyor bilmiyorduk.”

Welayet News - France Presse, İran’ın Ayn’ul Esed Üssüne düzenlediği saldırı sırasında, Amerika askerlerinin durumlarını kendi ağızlarıyla anlattıkları yeni ayrıntıları aktardı. France Presse, “Amerikalılar, İran’ın Ayn’ul Esed Üssüne düzenlediği saldırıda, Irak semalarındaki üstünlüklerini kaybettiler” başlığıyla yayınladığı haberinde şu ifadelerde bulundu: ‘İran tarafından Ayn’ul Esed Üssüne düzenlenen saldırıdan birkaç dakika sonra, bu üsteki Amerika askerleri, Irak semalarında üstün ve önemli bir rol oynayan İHA’larıyla irtibatlarını kaybettiler.

8 Ocak füze saldırısının ilk aşamasında, ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin konuşlandığı üsleri izlemek için yedi Amerikan İHA’sı gökyüzünde uçuyordu. Bu İHA'lar arasında gelişmiş gözetim ekipmanlarıyla donatılmış MQ-1C Gray Eagle İHA’ları da vardı. 26 yaşındaki Amerikalı bir pilot olan Austin Herveig France Presse’ye,"Bir kara saldırısı bekliyorduk, bu yüzden İHA'ları havalandırdık” dedi.

France Presse haberinin devamında, İran’ın füzelerle gerçekleştirdiği acı intikam sırasında, Ayn’ul Esed’de sayıları 150’yi bulan Amerika askerlerinin, komutanlarının uyarısının ardından iki saat öncesinden sığınakta bulunduklarına değinerek, 14 pilotun İHA’ları yönlendirmek ve bu İHA’lardaki bilgileri analiz etmek için kabinlerde kaldığını belirtti.

France Presse, Amerikalı askerlerden naklen şu ifadelerde bulundu: ‘İlk füze tozu dumana kattı ama pilotlar kabinlerde kaldılar. Füzeler birbiri ardına isabet etti ve bu kadere teslim olmaktan başka çare yoktu. Aslına biz işimizin bittiğini düşünüyorduk ama asıl kriz ondan sonra başladı. Üsse düzenlenen füze saldırısı üç saat sürdü.’ ABD ordusundan Wesley Calpatrick, France Presse şunları söyledi: ‘Son darbeden bir dakika sonra, arkadaki depolara koştum ve kabloların alev aldığını gördüm.

Bu, komuta kabinleri ile İHA’lar arasındaki irtibat hattıydı ve bu hat, gönderilen bilgileri alıyordu ve bilgileri Ayn’ul Esed’deki operasyon odası sayfasına gönderiyordu. İletişim hatları yandığında kontrolümüz kayboldu ve ordu, İHA’ların yerini tespit edemedi ve gökyüzünde ve yerde neler olduğunu bilmiyordu. İHA'lar düştüyse bile bizim haberimiz yoktu.

Bu tehlikeli bir konudur, çünkü İHA’lar çok pahalıdır ve bu İHA’ların teçhizatları, başkalarının bilmesini ve düşmanın eline geçmesini istemediğimiz bilgilerle doludur.’ France Presse haberinin devamında şu ifadelerde bulundu: ‘Her bir Gray Eagle İHA'sının fiyatı yaklaşık 7 milyon dolardır.

Uluslararası Koalisyon 2017’den beri Irak'ta bu insansız hava araçlarına güvenmektedir.’ France Presse haberinin sonunda Amerika askerlerinden naklen şunları aktardı: ‘Füze yağmurunun devam etmesi ve İHA’larla irtibatın kesilmesiyle birlikte, pilotlar da sığınağa gitti. Patlamalar sona erdiği an, herkes İHA’larla yeniden bağlantı kurmak ve onları tekrar üsse getirmek için hızla hareket etti ve 500 metreden yeniden bağlantı hattı değiştirildi. O zaman kuleler boştu. Uçakların yerini bilmiyorduk ve bu zor bir işti. Öncelik, Gray Eagle İHA’larının indirilmesiydi ve bu, uzun saatler sürdü.’



Yeni yorum ekle