Şehit Süleymani Cenaze Töreni Dünya Basınında

Çar, 08/01/2020 - 10:49

Tahran ve İran halkının İslam İnkılabı Muhafızlar Ordusu Kudüs Kuvvetleri komutanı Korgeneral Kasım Süleymani ve silah arkadaşlarının cenaze törenine milyonlar halinde katılımı, dünya medyasında büyük yankılar uyandırdı.

Welayet News - Tahran halkı Pazartesi günü büyük bir hamaset yaratarak milyonluk katılımları ile bu milli kahramanı, şükranları ve saygıları ile uğurladılar.

Bu büyük hamasi katılımı ise başta bölge olmak üzere dünya medyasında, " halkın büyük dalgası", "matemlilerin denizi" " İranlıların kilometrelik safları" başlıkları ile yansıtıldı.

Genel olarak bu yöndeki analizleri ve haberleri bir kaç kategoriye ayırmak mümkün.

Bu analizlerin ilk kategorisi, törenin herkesi hayrete düşürerek tarihi bir olay olarak nitelenmesidir. Siyonist İsrail Rejimi medyasından Times of İsrail sitesi bu töreni, İslam cumhuriyeti Kurucusu İmam Humeyni -ra- cenaze töreni ardından en büyük cenaze töreni olduğunu bildirdi.

Bu yöndeki haberler ve analizlerin ikinci kategorisinde ise halkın geniş çaplı katılımının vahdetin simgesi olarak nitelenmesidir. Nitekim El Monitor sitesinin muhabiri ise bu hususta şöyle dedi: "Ben şimdiye dek İran'da böyle bir şey görmedim. Dini törenler bile halkı Kasım Süleymani'nin cenaze töreni gibi bir araya toplamamıştı."

Bu yöndeki haberler ve analizlerin üçüncü kategorisi ise Şehit Kasım Süleymani'nin halk arasından gelen ve halk tarafından desteklenen bir kişilik olmasına vurgu yapan haberlerdi. İranlıların milyonluk katılımı Şehit Korgeneral Kasım Süleymani'nin popülerliğini ve saygınlığını göstermesinin yanı sıra küresel emperyalist medyanın İran İslam İnkılabı Muhafızlar Ordusu Kudüs Kuvvetleri komutanı hakkındaki karalama kampanyası doğrultusundaki psikolojik savaşının da boşa çıktığını ve yenilgiye uğradığını göstermiştir.

Bu yöndeki haberler ve analizlerin dördüncü kategorisinde ise cenaze töreninin İranlıların Amerika'dan duyduğu nefretine ve halkın sert intikam söylemini ciddi derecede desteklediğine yer veren haberler görülmektedir. Zaten İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei general Süleymani’nin şehadeti dolayısı ile yayımladığı taziye mesajında ağır ve sert bir intikamın vaadinde bulunmuştu.

Katar'a ait Al Jazeera haber kanalı ise bu cenaze törenini yayımlayarak şöyle yazdı: "Amerika'dan intikam alma çağrıları git gide artmaktadır."

Bu yöndeki analizlerin beşinci kategorisinde ise bu cenaze töreni, Batı Asya'nın dönüm noktası olarak adlandırılmıştır.

Daha önce ise Lübnan Hizbullah Hareketi genel sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah Korgeneral Kasım Süleymani'nin şehadeti dolayısı ile düzenlenen törende bu şehadetin Batı Asya'nın yeni tarihinin başlangıcı olduğuna vurgu yapmıştı.

İran halkının Şehit Süleymani cenaze törenine milyonluk katılımının ardından ise Amerika eski başkanı Barack Obama'nın danışmanı Veli Nasr bu hususta şöyle yazdı: " Kasım Süleymani cenaze törenine katılan kitlenin büyüklüğüne bir bakın. Bu Batı Asya'nın dönüm noktasıdır."

Yapılan analizlerin yanı sıra Şehit Kasım Süleymani'nin cenaze töreni aslında İran İslam Cumhuriyeti'nin küresel medya organlarının tüm karalama kampanyalarına rağmen toplumda büyük bir sermayeye sahip olduğunu gösteriyor. Bu toplumsal sermaye ise ihtiyacı olduğu zaman meydanlara inmektedir.

İran'ın genelinde Ahvaz, Meşhet, Kum, Tahran ve Kerman'da düzenlenen yas merasimleri ve cenaze törenleri aslında İran İslam Cumhuriyeti'nin halkın tam desteğini aldığı referandumu mahiyetini taşıyordu.

Kimi analistler ve şahsiyetlerin tabiri ile Amerika başkanı terörist Trump Hac Kasım Süleymani'nin popülerliği ve İslam Cumhuriyeti'nin halktan gördüğü destekten haberdar olsaydı hiçbir zaman bu cinayeti işlemezdi. Şimdi Trump bu büyük intikam dalgasından korku dolu günler yaşamaktadır.



Yeni yorum ekle