İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Komutanı Ebu Mehdi el-Mühendis ABD tarafından katledildi

Cu, 03/01/2020 - 03:45

Irak devlet televizyonu, İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komuntanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in katledildiğini bildirdi.

Welayet News - Akşam saatlerinde Bağdat Uluslararası Havaalanı'na düzenlenen füze saldırısı sonrasında ABD'ye İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in katledildiğini bildirildi.

Irak devlet televizyonundan yapılan açıklamada, "Kasım Süleymani ile Haşd Şabi Heyeti Başkanı Ebu Mehdi el-Mühendis, Bağdat Uluslararası Havaalanı yolunda araçlarını hedef alan bir füze saldırısı sonucu öldü" denildi.
Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili ise, bu akşam 'İran bağlantılı 2 hedefin' vurulduğunu kaydetti. Yetkili, hedeflere ilişkin herhangi bir ayrıntı vermedi.

'Önce füze, sonra helikopter saldırısı'

Al Mayadeen kanalının aktardığına göre, Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınına ilk olarak Katyuşa füzeleriyle 'sahte' bir saldırı gerçekleştirildi.

SÜleymani ve el-Mühendis'in yaşamını yitirdiği saldırıdan ise ABD'ye ait helikopterler sorumluydu.

Haşdi Şabi: ABD ve İsrail sorumlu
Haşdi Şabi Sözcüsü Ahmed el-Esadi, yaptığı açıklamada "Kasım Süleymani ve el-Mühendis'in şehit edilmesinden düşman ABD ve İsrail sorumlu"ifadelerini kullandı.

Al Arabiya ve Sky News kanalları da bilgiyi doğrularken, Tahran ya da İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan henüz bir açıklama gelmedi.

Öte yandan Al Hadath kanalı, Haşdi Şabi'ye bağlı Asaib Ehl el-Hak lideri Kays el-Hazali ve Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri'nin Bağdat'ın Cediriye semtinde ABD deniz piyadeleri tarafından tutuklandığı bilgisini verdi. Bilgi, Al Mayadeen kanalınca yalanlandı.
Pentagon doğruladı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü yönündeki haberleri doğruladı.

Geçtiğimiz saatlerde çevresinde ABD'ye ait askeri tesislerin bulunduğu Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınına 4 füze saldırısı düzenlendiği bildirilmişti.

AFP, saldırıda 8 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini vermişti.

İran Devrim Muhafızları da doğruladı

Reuters'ın aktardığına göre İran Devrim Muhafızları, Kasım Süleymani'nin hayatını kaybettiğini doğruladı.

Geçtiğimiz saatlerde çevresinde ABD'ye ait askeri tesislerin bulunduğu Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınına 4 füze saldırısı düzenlendiği bildirilmişti.

AFP, saldırıda 8 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini vermişti.



Yeni yorum ekle