Yemen’de Arabistan ve BAE Yanlıları Arasındaki Çatışmalar Devam Ediyor

Sa, 24/12/2019 - 09:38

Yemen’in devrik hükümetinin geçici başkenti olarak bilinen ve Yemen’in güneyinde bulunan Aden şehrindeki güvenlik, kırılgan bir durumdadır ve bu şehir hala Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yanlıları arasındaki çatışmalara şahit olmaktadır.

Welayet News - Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Riyad olarak adlandırılan bir anlaşma imzalayarak Yemen'in güneyindeki yandaşlarının çatışmalarını sona erdirmeye çalışsalar da bu çatışmalar hala devam etmektedir.

5 Kasım’da Arabistan’ın müttefiki olan devrik hükümet ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin müttefiki olan Güney Geçiş Konseyi arasında, güneydeki çatışmaları sona erdirmek için bir anlaşma imzalandı ama bu anlaşmaya rağmen Aden’de, Abd Rabbuh Mansur Hadi kuvvetleri ve Geçiş Konseyi kuvvetleri arasındaki savaş hala devam etti.

Yemen Press web sitesi, Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı Geçiş Konseyi kuvvetleri tarafından kontrol edilen Aden'deki güvenlik durumunun çok kırılgan olduğunu ve pazartesi günü Aden'deki bir askeri komutanın suikast girişiminden kurtulduğunu açıkladı.

Haber kaynaklarının aktardığı bilgiye göre, kimliği belirsiz silahlı kişiler, Aden askeri polis komutanı Enis el-Avali’ye, arabasına yerleştirdikleri bombayla suikast düzenlemeye çalıştılar. Bu bomba, el-Avali'nin arabasında gece yarısı patladı, ancak Enis el-Avali arabanın içinde değildi ve arabası ağır hasar görmesine rağmen, kendisi suikasttan kurtuldu.

Konuyla ilgili olarak, Yemen’in devrik hükümetine bağlı kuvvetler, Yemen’in güneyindeki Şebuh eyaletinde pusu bekleyen Geçiş Konseyi kuvvetlerinden altı kişiyi tutukladı.

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Geçiş Konseyi kuvvetleri, Yemen’in devrik hükümetinin kuvvetleri ile sınırlı bir şekilde çatıştı ve çatışma sonunda Geçiş Konseyi kuvvetlerinden altı kişi tutuklandı.

Yaklaşık iki hafta önce El-Beyan Gazetesi Baş Editörü ve Yemenli analist Abdül Fettah el-Benus, bu konu hakkında kaleme aldığı yazısında şu ifadelerde bulunmuştu: ‘Aden, on gün içerisinde yirmi suikaste şahit oldu ve işgalci Suudi ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki nüfuz çatışmalarında Yemenlilerin kanları akmaya devam ediyor.’



Yeni yorum ekle