Çatışmalarda yaralanan 600'e yakın Libyalı Türkiye'de tedavi ediliyor

Çar, 18/12/2019 - 12:38

Suriye’deki iç savaştan ders almayan Türkiye, Libya’da da İhvancı Trablus yönetiminden yana taraf oldu. Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme olasılığı tartışılırken bu ülkede çatışmalarda yaralanan 600’e yakın savaşçının Türkiye’de tedavi edildiği ortaya çıktı.

Welayet News - Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme ihtimali tartışılırken bu ülkede çatışmalarda yaralanan 600’e yakın Libyalının Türkiye’de AKP’ye yakın dört hastanede tedavi edildiği ortaya çıktı. İstanbul’da belirli otellerde kalan yaralılar ülkelerindeki çatışmaları ise otele kurulan barkovizyon ekranından izliyor.

Bahçelievler’de bulunan bir otelde görüştüğümüz Libyalı yaralılar, “Ülkemizdeki savaş çok ağır geçiyor. Binlerce insan hayatını kaybetti. Bir o kadar da yaralı insan var. Bir kısmımız Libya Konsolosluğu sayesinde tedavi için Türkiye’ye geldik” dedi.

Türkiye ile Birleşmiş Milletler destekli Libya Ulusal Uzlaşı Hükümeti (UUH) arasında Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda önceki gün muhalefetin reddetmesine karşın oy çokluğuyla kabul edilmişti. Mutabakat 21 Aralık’ta TBMM Genel Kurulu’nda ele alınacak. Genel Kurul’da kabul edilip yasalaşması halinde ise Libya UUH, Türkiye’den asker talep ettiğinde bunun için gereken tezkere, TBMM’de kabul edilmiş bu kanuna dayandırılmış olacak. Muhalefet partileri ise bu adımın iktidarın ideolojik kaygılarından kaynaklandığını belirterek, bu yolla Libya iç savaşında doğrudan taraf olunacağı görüşünü dile getiriyor.

AYLARDIR TÜRKİYE’DELER

Tüm bu tartışmalar devam ederken Türkiye’nin aylar öncesinden Libya’da yaralanan yurttaşları AKP’ye yakın hastanelerde tedavilerini yaptırdığı öğrenildi. İstanbul’daki 3 farklı otele yerleştirilen 600’e yakın yaralıya Libya Konsolosluğu’ndan tercümanlar eşlik ediyor. Yaralılar arasında uzuv kaybı yaşayanlar, tekerlekli sandalyeye mahkum olanlar yer alıyor. Konuştuğumuz bazı yaralılar ise yaklaşık 3 aydır Türkiye’de olduklarını söyleyerek “Ülkemizdeki savaş çok ağır geçiyor. Ölümler, yaralananlar çok fazla. Bizler Türkiye’ye geldiğimizde ağır yaralıydık. Hastanede tedavi altına alındık. Bazılarımız ameliyat geçirdi. Halen olmamız gereken ameliyatlar var” dediler. Tedavi masraflarının hangi ülkenin karşıladığını bilmeyen yaralılar, “Bizler hiç bir ödeme yapmadan Türkiye’de kalıyoruz. Masraflarımızı Türkiye mi, Libya mı karşılıyor bilmiyoruz. Böyle giderse bu süreç daha da ağır geçecek. Bizler otele kurdurduğumuz ekrandan çatışmaları izliyoruz. Kalbimiz çatışma alanında” diye konuştular.

İsmini vermek istemeyen Libya Konsolosluğu’da çalışan bir yetkili ise, “Şu an Türkiye’de 600’e yakın yaralı vatandaşımız var. Avcılar’da, Bağcılar’da, Şişli’de ve Beylikdüzü’nde bulunan hastanelerde tedavi altındalar” dedi.

 



Yeni yorum ekle