Sudanlı Askerler Yemen'den Çekiliyor

Sa, 17/12/2019 - 08:42

Medya kaynakları, Suudi liderliğindeki savaş koalisyonunda yer alan Sudanlı askerin bir kısmının Yemen'den çekildiğini bildirdi.

Welayet News - El-Meyadin haber ajansının yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde; Sudan kuvvetlerinin batı sahillerinden tamamen çıkmak için kademeli olarak çekildiklerini açıkladı. Sudanlı güçler halen, el-Muha limanındaki Suudi koalisyon üssünde ve Taiz'in güneybatısındaki Bab'ul Mendep Boğazı etrafındaki Zubab ilçesinde konuşlandırılıyor. Sudan’ın askerlerini azalttığını ancak tamamen geri çekilmediğini, yaklaşık dört tugayın Yemen’in batı kıyılarından ayrıldığını ve ikisinin bölgede kaldığını sözlerine ekledi.

Yemen'in batı kıyısındaki Sudan kuvvetlerindeki düşüş, BAE'nin maaşlarını ödeyememesi ve Sudan halkının Sudan askerlerinin Yemen'den çekilmeye yönelik baskısı nedeninden kaynaklanıyor. Yemenli resmi bir kaynak da bu konuda açıklamada bulunarak şöyle dedi: "Dört gün önce Yemen'in batı sahillerinden 1500'den fazla asker çekildi.

Şimdiye kadar toplamda 12000 olan Sudanlı askerlerin, 7500 kadarı geri çekilmiştir. Sudanlı kuvvetler, pozisyonlarını BAE destekli Tarık Salih militanlarına bıraktı." Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk geçen haftalarda Washington’a yaptığı seyahatten dönmeden kısa bir süre önce yaptığı açıklamada; Sudan’ın Yemen’deki asker sayısını 15.000’den 5.000’e düşürdüklerini açıkladı.

Abdullah Hamduk, Yemen'deki savaşın askeri olarak çözülemeyeceği ve siyasi bir çözüm bulunması gerektiği belirtti. Sanaa'daki Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin savunma bakanı olan Muhammed Nasir el-Atifi, geçtiğimiz Pazartesi günü Sudan liderliğine uyarıda bulunarak, tüm güçlerini Yemen'den çok geç olmadan çekmesi gerektiği belirtmişti.

Tags: 


Yeni yorum ekle