‘Arabistan Mendep Boğazı Yakınlarında Askeri Bir Üs Kuruyor’

Pt, 16/12/2019 - 11:41

Yemenli bir kaynak, Suudi Arabistan'ın Yemen’in Mendep Boğazı yakınlarındaki Eritre ve Zigar adasına onlarca asker gönderdiğini ve bu adada bir komuta merkezi ve benzeri yerler inşa ettiğini söyledi.

Welayet News - Yemenli askeri bir kaynak, Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz'deki Zigar adasına ve Mendep Boğazı yakınlarındaki Eritre adasına onlarca asker göndermeye ve buralarda askeri üsler kurmaya başladığını söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen bu kaynak, Arap gazetesine verdiği röportajda şunları söyledi: ‘Zigar, Kızıldeniz'in güneyindeki Haniş takımadalarının en büyük adasıdır ve Riyad oradaki askeri varlığını güçlendirmiştir. Halihazırda BAE tarafından teşkilatlandırılan yerel güçlerin hâkim olduğu bu stratejik adada elliden fazla Suudi askeri bulunmaktadır.

Suudi kuvvetleri, komuta merkezi de dahil olmak üzere bu adada binalar inşa etmeye başladı ve bu da Arabistan'ın bu adayı Kızıldeniz'deki askeri bir üs haline getirmek istediğini göstermektedir. Suudilerin sahil güvenlik güçlerini desteklemedeki rolü, Zigar adasındaki askeri varlıklarını pekiştirme boyutuna kadar ulaştı.’ Geçtiğimiz ay, Suudi Arabistan'ın Yemen’in Sahil Koruma kuvvetleri ile birlikte Zigar Adası'na asker gönderdiği yönünde haberler yayınlandı.

Konuyla ilgili olarak Lübnan’ın el-Ahbar Gazetesi de şu açıklamalarda bulundu: ‘İşgalci Suudi koalisyonu, Yemen’in devrik hükümeti ile işbirliği yaparak, Mendep Boğazı’na bakan bütün şehirleri kapsayan bir eyalet oluşturmakla birlikte, Hadramut’u iki eyalete bölmeye çalışmaktadır. İşgalci Suudi koalisyonunun, Yemenin güneyindeki Muha şehrini Taiz eyaletinden ve Seiyun şehrini de Hadramut eyaletinden ayırmaya yönelik yeni girişimleri vardır.

Perde arkasında, işgalci koalisyonun Mendep Boğazı adında yeni bir eyalet oluşturma arzusunun olduğu çabalar görülmektedir ve üç yıldır bu isteğin ön hazırlıkları yapılmaktadır. Aynı zamanda, Suudi projelerine hizmet etmesi için, Hadramut eyaletini el-Mohre sınır şehrinin Şahen girişine kadar ikiye bölmek istiyorlar ama bu çabalar, güneydoğudaki Hadramut’tan güneybatıdaki Taiz’e kadar halkın büyük bir kesiminin muhalefeti ile karşı karşıyadır.’



Yeni yorum ekle