Abdülmehdi’den Haşdi Şabi’nin Bağdat’tan çıkmama vurgusu

Pt, 09/12/2019 - 23:32

Irak’ın işlerini yürütme hükümeti başkanı ve müsta’fi başbakanı Adil Abdülmehdi, Haşdi Şabi güçlerinin Bağdat’tan çıktığını tekzip ederek, Haşdi Şabi merkezlerinin başkette kalması için talimat verdi.

Welayet News - Adil Abdülmehdi, Batılı ülkelerin baskılarına ters bir talimatta, Haşdi Şabi’nin Bağdat’ta kalacağını ama güvenlik konularına iştirak etmeceğini vurguladı.

Irak Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, Irak Silahlı Kuvvetleri Genel Komutan Sözcüsü Abdülkerim Halef, söz konusu haberi açıklayarak, bu mevzunun sadece güvenlik kısmıyla ilgili olduğunu ve Haşdi Şabi’ye ait merkezlerin Başkent’in içinde kalacağını söyledi.

Diğer yandan Pazartesi günü öğlen saatlerinde Irak Savunma Bakanlığı’na bağlı bir kaynak ise, bu ülkenin (Başbakan’ın ve İçişleri’yle Enformasyon ve Savunma Bakanlarının yer aldığı) Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Haşdi Şabi’ye bağlı bütün güçlerin bir an önce Bağdat’tan çıkma kararı aldığını ileri sürmüştü.

Söz konusu kaynak, bu kararın Fransa, İngiltere ve Almanya’nın Haşdi Şabi’nin Bağdat’tan çıkması için Abdülmehdi’ye yaptıkları baskıların ardından alındığını öne sürdü.

Irak Dışişleri Bakanlığı da Kanada, Fransa, Almanya ve İngiltere’nin Irak’ın içişlerine karışmalarına itiraz ederek bu ülkelerin elçilerini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı ve konuyla ilgili izahat talep etti.

Irak Dışişleri Bakanlığı, “Bağdat’taki bu elçilerin görevi Irak’ın içişlerine karışmadan ilişkilerin güçlendirilmesi ve ortak çıkarların yaratılması olmalıdır” dedi.           

Welayet News   



Yeni yorum ekle