Irak'ta Başbakanlık İçin Üç Aday

Çar, 04/12/2019 - 09:37

Başbakan Adil Abdulmehdi'nin istifası sonrası da sokak olaylarının durulmadığı Irak’ta mecliste yer alan partiler başbakanlık için aday gösterme konusunda çekimser davranıyorlar. Meclisteki çoğunluğu elinde bulunduran Sadr hareketi liderliğindeki Sairun koalisyonu aday göstermeyeceğini açıklarken hükumetin kurulması için üç adayın ismi ön plana çıktı.

Welayet News - Kanun Devleti Koalisyonu Başkanı Nuri el-Maliki, salı günü yaptığı açıklamada; koalisyonun başbakanlık için net bir adayının bulunmadığını vurguladı. Nuri el-Maliki, yaptığı açıklamanın devamında şöyle dedi: "Koalisyon, Dini Merciiyet, siyasi ve toplumsal gruplar tarafından belirtilen özelliklere sahip olan adayları destekleyecektir." Nuri el-Maliki, twitterdan yaptığı açıklamada; "Bir kez daha, başbakanlık için bizim belirli bir adayımızın olmadığını belirtiyoruz." dedi. Irak parlamentosu 1 Aralık Pazar günü, Başbakan Adil Abdulmehdi'nin istifasını onayladı.

Sairun İttifakından Berhem Salih'e Mektup Sadr Hareketi liderliğindeki Sairun koalisyonundan bir heyet, Salı günü resmi mektubunu Berhem Salih'e sundu ve büyük bir fraksiyon olarak hükümetin kurulmasından çekildiğini ilan etti. Sairun İttifakı temsilcilerinden Sadık el-Seliti, yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Millet, en büyük fraksiyondur ve barışçıl gösterilerin seçenekleri bizim seçeneklerimizdir." Sairun İttifakı'nın diğer bir temsilci Alâ el-Rebi'i; "Koalisyon, gösteri gruplarının ve Irak halkının kabul edemeyeceği başbakan adaylarının aday gösterilmesini önleyecektir." diye belirtti.

Salı günü sorumlu bir kaynağın yaptığı açıklamaya göre, başbakanlık görevi için çok sayıda isim ileri sürüldü ve Cumhurbaşkanı Berhem Salih ise başbakanlık için kendi istişarelerine başladı. Başbakanlık İçin Üç Aday El-Fetih koalisyonu temsilcilerinden biri yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Başbakanlık görevi için 3 isim var. Orgeneral Abdulvehhab el-Saadi, eski petrol bakanı İbrahim Bahrul'ulum ve şu anki Irak parlamenteri Muhammed Şeya el-Sudani'nin yanı sıra diğer bazı isimlerin adlarından da bahsedilecek." El-Fetih koalisyonu temsilcisi; "Siyasi gruplar parti başbakanlarını seçmeyi istemiyor, halkın taleplerini yerine getirmeye çalışıyorlar." diye belirtti

Tags: 


Yeni yorum ekle