İslam İnkılabı Rehberi: Yönetme gücünüz yoksa sorumluluk kabul etmeyin

Pa, 01/12/2019 - 22:30

İnkılap Lideri, parlamanto seçimleri için aday gösterme vaktinin geldiğini işaret ederek, bazı kişilerin pervasızca parlamanto seçimleri için kendilerini aday gösterdiğini vurguladı.

Welayet News - İslam İnkılabı Lideri İmam Hamanei, bugün sabah fıkıh dersi öncesinde, Resul-i Ekrem’in (s.a.a) Cenab-ı Ebuzer’e hitaben buyurduğu tavsiyesini içeren bir hadisi şerh ederek, bazı kişilerin parlamanto seçimlerinde pervasızca kendilerini aday göstermelerini eleştirdi ve şöyle dedi: “Her mesuliyetin, her mevkinin ve her kabiliyetin yanında bir sorumluluk, bir taahhüt vardır. Bu taahhüdü yerine getirebiliyor musunuz yoksa getiremiyor musunuz diye bakmak gerek. Bu çok büyük bir ders”.

İnkılap Lideri’nin konuşma metni şöyle:

بسم الله الرّحمن الرّحیم
الحمدلله ربّ العالمین و الصّلاة و السّلام علی سیّدنا محمّد و آله الطّاهرین و لعنة الله علی اعدائهم اجمعین.

Ebuzer (Selamullah Aleyh) Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Alihi)’nin şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: Ey Ebuzer! Kendim için neyi seviyorsam senin için de onu seviyorum. Ben seni zayıf görüyorum. Onun için iki kişiye dahi emir (yönetici) olma ve hiçbir yetimin malını üstlenme.

Ey Ebuzer! Kendim için neyi seviyorsam senin için de onu seviyorum

Cenab-ı Ebuzer’in bizzat kendisi Peygamber’in kendisine yaptığı bu tavsiyeyi zikrediyor; bizler için de derstir, çok büyük bir derstir. Hazret ona buyurdu ki, ben kendim için neyi seviyorsam senin için de onu seviyorum; yani sana söylemek istediğim şey, tamamen muhabbetten, sevgiden ileri geliyor; çünkü insan kendisine karşı son derece sevgi besler. Şimdi Hazretin Ebuzer’e söylemek istediği şey nedir, ona bakalım.

Ben seni zayıf görüyorum

Ben zat-ı alinizi mudiriyet ve yönetim işinde zayıf görüyorum. Oldukça iyi bir insansınız, Allah yolunda mücahit, sözünü esirgemeden söyleyen, gökyüzü kendisinden daha doğru sözlü birini gölgesine almamış ve yeryüzü kendisinden daha doğru konuşan kimseyi üzerinde taşımamış bir kimsiniz; bunların hepsi kendi yerinde mahfuzdur, doğrudur fakat siz zayıf bir insansınız.

 Onun için iki kişiye dahi emir (yönetici) olma

Madem zayıf bir insansın, o halde iki kişiye dahi başkanlık yapma! Hazretin buyurduğu zaaftan kasıt, yönetimdeki zaaf olduğu açıktır, yani Hazret şunu söylemek istiyor; senin yönetme kabiliyetin yoktur; eğer iki kişiye veya daha fazla kişiye başkan olursan onların işini düzene kavuşturamazsın. Bu bizler için derstir. Bir makam, bir yer boşalır boşalmaz veya boşalma ihtimali olunca biz –hepimiz değil tabi; bazılarımız böyleyiz – hemen oraya gitmek için gözümüzü dikiyoruz! Güzel de önce bir bakmalısın, üstesinden gelecek misin yoksa gelemiyecek misin diye. Şimdi parlamanto seçimleri için aday gösterme meselesi söz konusudur, dediklerine göre aday olma zamanı başlaşmış ve böyle pervasızca gidip adaylığını gösteriyorlar! Tamam da oraya gitmek istiyorsunuz ama orada süal var; Allah’ın bana ve size verdiği bu kabiliyetin yanında mesuliyet var. Arzettiğim şey,  herkesten çok bu hakirle ilgilidir. Aynı şekilde sizlerle de; yani bir mesuliyeti olan kimselerle de ilgilidir. Her mesuliyetin, her mevkinin ve her kabiliyetin yanında bir sorumluluk, bir taahhüt vardır. Bu taahhüdü yerine getirebiliyor musunuz yoksa getiremiyor musunuz? Bu çok büyük bir derstir.

Ve hiçbir yetimin malını üstlenme

Hiçbir yetimin malını da uhdenize almayın. Yetimin malına misal olarak –Allah muhafaza – elini uzatma ihtimali vardır diye bunu buyurmuyor Hazret. Ebuzer’in makamı bu tür şeylerden çok çok yüksektir, ismet (masumiyet) makamına yakındır onun makamı; dolaysıyla onda böyle bir şeyi yapma ihtimali yoktur. Hazret, hiçbir yetimin malının sorumluluğunu üstlenme derken, şunu söylemek istiyor: Yetimin hakkını kendisine veremezsin, başkaları gelir o mala elini uzatır, zat-ı aliniz de bu hususta zayıf olduğunuz için gerekli tedbire sahip değilsiniz ve üstesinden gelemezsiniz. Bunlar İslami düzenin belirgin özellikleridir, İslami değerler sistemidir; başka bir deyişle, en başta kendim ve sizler, bu işi kabul edeyim mi etmeyeyim mi, üstesinden gelir miyim gelmez miyim diye bakmamız noktasında sorumluyuz. Bu son derece önemli bir meseledir.

Welayet News 

 

 



Yeni yorum ekle