Beşar Esad'ın İran, Irak ve Lübnan'daki Son Olaylara Tepkisi

Cu, 29/11/2019 - 10:10

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, Fransa’nın Paris Match Haftalık Dergisine verdiği röportajda İran, Irak ve Lübnan'daki son olaylara tepki göstererek, “Bu gibi durumlarda başlıklara ve isimlere değil, gerçeklere bakmalıyız” dedi.

Welayet News - Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, “İran, Irak ve Lübnan'daki son gösteriler ile halkın özgürlük istediği Suriye krizinin başlangıcındaki kriz arasında ne kadar benzerlik var?” sorusu üzerine şu ifadelerde bulundu: ‘Saygınlık ve özgürlük gibi ünvanlar söz konusu olduğunda, başta bu gibi tabirler kulağa hoş gelebilir, ama perdenin arkasındaki şey çok çirkin olabilir, size bir örnek vereceğim: George W. Bush Demokrasi bahanesiyle 1 Milyon 500 bin kişiyi öldürdü ve Sarkozy, Libyalı halkı özgürleştirme bahanesi altında yüz binlerce Libyalıyı öldürdü.

Bugün İngiltere, Fransa ve ABD, Kürtler hala Suriye halkının bir parçası sayılırken ve ayrı bir millet değilken, Kürtleri destekleme bahanesiyle, uluslararası hukuku ihlal ediyor. Suriye'deki 2011 gösterilerinde, haysiyet ve özgürlük gibi ifadeler vardı ve bu ifadelerin ardından güvenlik güçlerini ve sivilleri öldürdüler ve kamu mallarını tahrip ettiler, sözlere ve başlıklara değil gerçeklere ve sahada yaşanan olaylara odaklanmamalıyız.’ Suriye Cumhurbaşkanı, “Suriye, bir halk devrimine rağmen neden protestoculara karşı şiddet kullandı” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: ‘Suriye'deki ilk protesto gösterilerine katılan en büyük katılımcı sayısı 170 bin kişiydi, bu rakamın yanlış olduğunu ve bir milyon daha fazla olduğunu varsayarsak bile, Suriye nüfusu 23 milyonun üzerinde kişidir, hal böyle iken ilk olarak, bu hacmin 23 milyon Suriyeli arasında nasıl bir halk devrimi olduğunu söyleyebiliriz? İkinci olarak ta o yıldan bu yana dokuz yıl geçti ve ben hala görevimin başındayım. Nasıl Batı'nın İran Şahını koruma girişimine rağmen, Şah, halk inkılabı tarafından devrildiyse, hiç kimse de bir halk devrimi karşısında duramaz.’



Yeni yorum ekle