Fransa'dan İran'a Küstah Tehdit

Per, 28/11/2019 - 09:21

Fransa dışişleri bakanı Jean-Yves Le Drian , dün İran'la ilgili küstah açıklamasında, İran'ı çok yönlü yaptırımlarla tehdit etti.

Welayet News - Fransa dışişleri bakanı Jean-Yves Le Drian , İran'ın nükleer anlaşma çerçevesinde taahhütlerini azaltma kararlarına tepki göstererek, 'Paris, halihazırda nükleer anlaşmada ihtilafları giderme için mekanizma peşindedir' dedi. Fransız bakan, sözkonusu mekanizmadan ve İran aleyhinde yaptırımlara dönme tehdidinde bulunurken başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinin nükleer anlaşmadaki taahhütlerine bağlı kalmadıklarına ise değinmedi. Fransa'nın bahsettiği mekanizma, 'Nükleer anlaşmada İran aleyhinde BM yaptırımlarına geri dönmeyle ilgili bir madde olarak biliniyor.

Amerika'nın 8 mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan çıkmasından sonra Almanya, İngiltere ve Fransa, İran'ın nükleer anlaşma çerçevesinde iktisadi çıkarlarını garanti etmişlerdi ama uygulamada buna uymadılar ve bunun üzerine İran İslam Cumhuriyeti de nükleer anlaşmadan doğan hakkı çerçevesinde nükleer taahhütlerini azaltma kararı aldı ve bu çerçevede 4 kez girişimde bulundu. İran'ın bu adamı başta ABD olmak üzere Avrupa ülkelerinin tepkisine neden olurken Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ise İran'ın nükleer anlaşmadaki hakkını kullandığını ve çalışmalarının da barışçı olduğunu bildirdi.

Tags: 


Yeni yorum ekle