42 yıl sonra ortaya çıkan Suudi cinayeti

Çar, 27/11/2019 - 18:11

Yemen’in eski Cumhurbaşkanı İbrahim el-Hamdi’nin 42 yıl önce suikasta kurban gitmesinde Suudi Arabistan istihbaratının parmağının olduğu açıklandı.

Welayet News - Yemen Savunma Bakanlığı’na bağlı Ahlaki Rehberlik Dairesi, Kuzey ve Güney Yemen’i birleştirmeye çalışan eski Cumhurbaşkanı İbrahim el-Hamdi’nin 42 yıl önce suikasta kurban gitmesinde Suudi Arabistan istihbaratının parmağının olduğunu açığa çıkardıklarını açıkladı.

El Ahbari el-Yemeni’nin haberinde Suudilerin suikastının Amerikan istihbaratıyla işbirliği içinde gerçekleştirildiği belirtildi.

Ahlaki Rehberlik Dairesi Başkan Vekili Abdullah bin Amir, Yemen eski cumhurbaşkanı İbrahim el-Hamdi’nin suikasta uğramasının ardından 42 yıl geçmesine rağmen, suikasta karışanların isimlerine ve birçok delille belgeye rastladıklarını belirtti.

Başkent Sana’da basın toplantısı düzenleyen Amir, suikastın arkasında Suudi Arabistan istihbaratının olduğunu kaydederek, el-Hamdi’nin Yemen’in kuzeyi ile güneyini birleştirme planı olduğunu ve bunun için güney yemen lideriyle anlaştığını ifade etti.

Amir, El-Hamdi’nin suikastının fotoğraflarla kayıt altına alındığını bildirerek, ABD istihbaratının da Suudi istihbaratına destek olduğunu söyledi.

Yemenli yetkili, ele geçirdikleri ABD istihbarat belgelerindeki bilgileri de kamuoyuyla paylaştı.

1960’lardan sonra Mısır, Suudi Arabistan gibi Arap ülkeleri her iki Yemen devletinin iç işlerine müdahalede bulunmakla gündeme geliyordu.

Ülkenin kuzeyi ve güneyi birbirinden farklı siyasi ideolojilerle yönetilirken, Kuzey Yemen Devlet Başkanı İbrahim Hamdi, iki Yemen’i birleştirmek için Komünist ideoloji ile yönetilen Güney Yemen’e gitmeye hazırlanırken bir suikast sonucu öldürüldü.

Suikastın arkasında ise Suudi Arabistan’ın finanse ettiği Ahmer Aşireti’nin olduğu o dönemde gündeme gelmişti.

1974'te Kuzey Yemen'de iktidara gelen İbrahim el-Hamdi, 11 Ekim 1977'de uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti.

Hamdi’nin ardından Ahmet El-Ğaşmi Ekim 1977'de Kuzey Yemen'de iktidara gelmiş, 13 Haziran 1974'te suikastla öldürülmüştü.

1978'de ise Ali Abdullah Salih Kuzey Yemen'de iktidara gelmişti.

Tags: 


Yeni yorum ekle