Asaib’ul-Hak Genel Sekreteri: Abdülmehdi’nin kenara çekilmesinin bir faydası yoktur

Pa, 24/11/2019 - 16:41

Irak Asaib’ul-Hak Hareketi Lideri, Başbakan’ın kenara çekilmesi ve seçimlere gidilmesinin Irak’ın zararına olduğunu belirterek, Irak’ta köklü değişimlerin başlatılmasının daha iyi olacağını söyledi.

Welayet News - Asaib-u Ehl-i Hak Genel Sekreteri Şeyh Hazali, ülkesinde meydana gelen sorunları Irak’ın siyasi yapısı ve sistemiyle ilişkilendirerek, söz konusu sorunların bu Arap ülkesinde halkın ayaklanmasına neden olduğunu belirtti.

Cumartesi akşamı Dicle televizyonuna verdiği özel mülakatte Irak’taki reform sürecini üstü kapalı bir şekilde eleştiren Şeyh Hazali, Irak’ta her türlü reformun sadece şahıslarla sınırlı kaldığını ve Irak’ın siyasi sistemini ve yasalarını kapsamadığını savundu.

Şeyh Hazali, Irak’ta son birkaç aydaki gösterilere işaretle, bu gösterilerde üçüncü bir tarafın protestocuları ve güvenlik güçlerini öldürğünü ve bunların ortaya çıkarılması için istihbarat araştırmalarının yapılması gerektiğini söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in ulusal diyaloğun başlatılması yönündeki çözüm önerisini olumlu karşıladığını dile getiren Şeyh Hazali, ulusal diyaloğun protestocuların taleplerinin rafine edilerek gerçekleşmesi yönünde bir çaba olduğunu ifade etti.

Abdülmehdi’nin kenara çekilmesi Irak’ın yararına değildir

Asab’ul-Hak Genel Sekreteri, şu anki şartlarda Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi’nin kenara çekilmesinin mevcut krizin çözümü için uygun olmadığını vurgulayarak, sorunların çözümü için çıkış yolunun anayasa ve kanunların değişmesinden geçtiğini kaydetti.

Şeyh Hazali, halkın siyasi sisteme ve siyasi gruplara yönelik güveninin azalmasına işaret eden açık kanıtların bulunduğunu belirterek, geçen parlamento seçimlerindeki katılım oranının düşmesinin çare bulmayı gerektiren açık bir kanıt olduğunu söyledi.

Siyasiler hazır ol vaziyetindeler

Şeyh Hazali, Irak’ta halk ve merceiyetin iki bası etkeni olarak siyasilere yönelik baskısı neticesinde bütün grupların hazırol vaziyetinde bulunduğunu belirtti.

Asaib’ul-Hak Genel Sekreteri, ayrıca, protestocuların kendi tutumlarında ısrarcı olmaları çağrısında bulunarak bozguncuların yıkıcı eylemlerine izin vermemelerini istedi.

Başbakan’ın istifasına değil, erken seçime muhalif olduğunu diyen Şeyh Hazali, siyasi grupların reformların yapılmasında bir sonuca varmaması halinde parlamantonun feshedilmesi ve erken seçimlerin yapılması lehine oy kullanacağını vurguladı.

Şabender’in BAE’de rehin tutulduğu doğrudur

Şeyh Hazali, Iraklı eski politikacı İzzet Şabender’in BAE’de kaçırıldığına dair çıkan haberlerin güvenilir olduğunu savunarak, şöyle dedi: “Şabender’in BAE’de rehin tutulması, gösterileri öngörmesi ve dış müdahale konusundaki ifşaatı yüzünden oldu. Şabender, ‘dört Sünni aşiretin 3000 bin dolara mal olan silahlarla donatıldığını ve bu paralarınsa Amerika tarafından değil, BAE tarafından ödendiğini’ söylemişti. BAE, kendisine karşı bu ifşaatın Katar üzerinden gerçekleştiğini ve bilgilerin Şabender kanalıyla dışarıya sızdırıldığını düşünüyor”. 

Welayet News 

Tags: 


Yeni yorum ekle