CIA eski Başkanı: Suudilerin döviz rezervleri bitmek üzere

Ct, 16/11/2019 - 09:06

Amerika’nın casusluk örgütü CIA’nin eski Başkanı David Petraeus, Suud rejiminin mali kaynaklarının bitmek üzere olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Welayet News - Cuma günü Amerika’nın CNBC haber kanalına mülakat veren CIA eski Başkanı David Petraeus, Suud veliaht prensi Muhammed bin Salman’ın S. Arabistan’ın 2030 yılında ufku hakkında yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

Bütçe açığı ve bölgedeki savaşlar, S. Arabistan’ın döviz rezervlerinin bitmesine yol açtı ve şimdi bu ülkenin serveti yavaş yavaş yok oluyor. Hali hazırda S. Arabistan’ın bütçe açığı petrol fiyatlarına göre her yıl 40 ila 50 milyar dolara ulaşıyor. Yine bu ülkenin bölge ülkelerinde faaliyetleri de servetini eritiyor.

CIA eski Başkanı Petraeus’un belirttiğine göre, S. Arabistan 2030 ufku için yabancı yatırımcılara muhtaç kalacaktır.

Son yıllarda Suud rejiminin iktisadi sorunları tırmanmaya başladı, oysa Riyad yetkilileri ülkenin bütçesini iktisadi sorunları çözmek yerine askeri giderlere ve savaş çıkarmaya tahsis ediyor.

Suud rejimi ABD, BAE ve diğer bazı ülkelerin desteği ile Mart 2015’te Yemen’e saldırdı ve şimdiye kadar bu savaş için milyarlarca dolar harcadı. Bu savaş yüzünden Yemen’de 16 bin kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı ve milyonlarca kişi de avare ve perişan oldu.



Yeni yorum ekle