El-Hazali: Erken Seçim Talepleri ABD’nin Müdahalesini Ortaya Koymaktadır

Sa, 12/11/2019 - 08:27

Asaib-i Ehl-i Hak Hareketi Genel Sekreteri, “Beyaz Saray yetkililerinin açıklamaları, Amerika’nın Irak işlerine ne ölçüde müdahalede bulunduğunu ortaya çıkarmıştır” dedi.

Welayet News - Asaib-i Ehl-i Hak Hareketi Genel Sekreteri Kays Haz’ali şu açıklamalarda bulundu: ‘Amerika yetkililerinin açıklamaları, erken seçim planının Amerika’nın projesinin temeli olduğunu göstermektedir.

Son sözü, protestocu gençlerin taleplerini ifade eden merciiyyet söylemiştir.’

Erken seçim düzenlenmesi talepleri, Amerika’nın müdahalesini ortaya koymaktadır

Asaib-i Ehl-i Hak Hareketi Siyasi Bürosu üyesi Muhammed el-Arabi de el-Meyadin kanalına, dini merciiyettin halkın taleplerinin aslını dile getirdiğini söyledi.

Muhammed el-Arabi şu ifadelerde bulundu: ‘Erken seçim düzenlenmesi talepleri, Amerika’nın müdahalesini ortaya koymaktadır.

Erken seçimlerin Iraklıların talebi olması halinde, dini merciiyyet bunu açıkça dile getirecektir ve böyle bir durumda biz de bu yolda ilerleyeceğiz.

Irak’taki son seçimlerin sonuçlarına karşı darbe yapılması konusunda Amerika’nın açıkça müdahalede bulunduğunu görüyoruz.

Amerika’nın siyasi müdahaleleri çok açıktır ve hükümetin kurulması sürecinde de bu açıkça görülmüştür.

Amerikan askerlerinin Suriye’den gelmesi, Amerika’nın Irak’ta askeri müdahalesinin bulunduğunu ortaya koymaktadır.

ABD yetkililerinin açıklamalarını dinleyenler için, Amerikalıların yenilgilerinden dolayı Irak'a müdahale etmeye yöneldiği ortaya çıkacaktır.

Irak, merciiyyetin ve yolsuzluğa karşı protesto düzenleyenlerin Irak’ıdır, Amerika’nın müdahalesinin Irak’ı değil.

Dini merciiyyetin yol göstericiliği, ülkede etkili ve uygulanabilir bir durumdur.’

Birleşmiş Milletler uzmanlarının Irak’a ziyareti

Irak Anayasa Uyum Komitesi Başkanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, BM’ye bağlı anayasa işleri uzmanlarının, bu komitenin toplantılarına katılmak üzere bu haftanın sonlarına doğru Irak'a geleceğini açıkladı.

El-Sumeria Kanalının haberine göre, Falih el-Sari, bu komitenin üyelerinin katıldığı bir basın toplantısında şunları söyledi: ‘Komite, anayasa değişikliği ile ilgili görüşlerini dile getirmeleri için toplumun tüm kesimlerine yer açmaktadır. Bu komitenin toplantıları, tüm anayasal değişiklikleri tamamlamaya kadar devam edecektir.

Birleşmiş Milletler toplantılara katılmıştır ve aynı zamanda aktif ve etkili bir şekilde varlık göstermeye devam edecektir. Birleşmiş Milletler’in anayasa işleri uzmanları da bu haftanın sonunda Irak’a geleceklerdir.’

28 Ekim Pazartesi günü yapılan toplantıda Irak parlamentosu, anayasada değişiklik yapmak için meclis komisyonu kurulmasını onayladı.

Anayasa Uyum Komitesi, Falih el Sari'yi başkan olarak seçti

Parlamentodaki bir kaynak, Irak milletvekillerinden Falih el Sari'nin Anayasa Uyum Komitesi başkanlığına seçildiğini söyledi. Bu kaynak, el Sumeria kanalına, “Anayasa Uyum Komitesi, milletvekillerinden Falih el Sari'yi başkan olarak seçti” ifadesinde bulundu.

Muhammed Tamim de Irak Anayasa İnceleme Komitesi başkan yardımcılığına seçildi.

Anayasa Uyum Komitesinin bir üyesi olan Gasi el-Şabaki, komitenin baskılardan ve müdahalelerden ve siyasi ve parti etkileri altında kalmaktan uzak durmasının önemini vurguladı ve sadece şekil ve zahiri değişiklikler için değil, gerçekliğe uygun değişiklikler yapmak üzere, tüm anayasal hükümlerinin gözden geçirileceğini söyledi.

Öte yandan Irak parlamentosu, Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi başkanlığında on üçüncü toplantısını düzenledi.

Yeni anayasanın en önemli maddesi cumhurbaşkanı tarafından önerilen seçimlerdir

Yetkili bir kaynak, yeni anayasanın en önemli maddesinin cumhurbaşkanı tarafından önerilen seçimler olduğunu açıkladı. El-Sumeria kanalının haberine göre, önerilen bu yasa taslağının metnini Irak Cumhurbaşkanı hazırladı ve meclise sunulmak üzere Irak Başbakanına gönderilen bu yasadaki önemli başlıklar şu şekildedir:

-Parti kotalarından uzak, toplumun uzmanlık bölümlerinden bağımsız yüksek komiserlikler kurmak

- Seçim alanlarını eyaletlerden bölge ve şehirlere dönüştürmek (yani önceden tüm eyaletler seçim bölgeleriydi, ancak yeni yasa ile birlikte her bölge seçim alanı olacak ve eyalet birçok seçim alanı haline gelecek ve her bölgenin kendisi de bir seçim alanı olacak)  

- Mevcut yasaların ve nispi temsilciliğin kaldırılması ve en fazla oy alan herhangi bir adayın meclise girmesine dayalı sistemin onaylanması

-Milletvekilleri sayısının 329’dan 213’e düşürülmesi

-Gençlere seçimlere katılarak aday olma fırsatı verilmesi için aday olma yaşının 25’e indirilmesi.



Yeni yorum ekle