Hong Kong'da ABD destekli eylemler sürüyor

Pt, 11/11/2019 - 17:13

Çin'in özerk bölgesi Hong Kong'da, Çin hükümetinin suçluların iadesine yönelik yasa tasarısına karşı Haziran ayında başlayan Batı destekli eylemler sürüyor. Sokaklarda şiddete başvuran ABD yanlısı eylemciler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürerken, bugün eylemciler, bir kişiyi benzin dökerek yaktı.

Welayet News - Hong Kong'da suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıracak yasa tasarısıyla birlikte 9 Haziran tarihinde eylemler başlamıştı. ABD ve Batı ülkelerinin desteğini alan Çin hükümeti karşıtı eylemler büyürken, Hong Kong yönetimi yasa tasarısının askıya alındığını duyurmuş ancak eylemler durmamıştı.

Göstericiler sömürge dönemi ve ABD bayraklarıyla sokağa çıkmaya devam ederken, işi eylemlere tepki gösterenlerin üzerine benzin dökerek yakmaya kadar götürdüler.

ABD KIŞKIRTMALARI

9 Haziran tarihinde eylemlerin başlamasının ardından ABD, 14 Haziran'da Hong Kong'un "bağımsızlığı"na yönelik bir yasa tasarısı hazırlamış, ABD Temsilciler Meclisi üyesi Jim McGovern, “Bugün bu yasayı yürürlüğe koyuyoruz, çünkü Hong Kong'da demokrasi ve özgürlük saldırı altında” açıklamasında bulunmuştu.

Söz konusu yasa tasarısının sunulmasından bir gün sonra Hong Kong Başbakanı Carrie Lam, suçluların iadesi yasa tasarısının süresiz askıya alındığını duyurmuş, Çin hükümetinden de bu karara yönelik destek açıklaması gelmişti.



Yeni yorum ekle