Erakçi: Avrupa İran'ın petrol satışını garantilemelidir

Ct, 09/11/2019 - 08:37

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Erakçi, Avrupa'nın İran petrol satışını ve onun gelirinin banka kanalıyla elde edilmesini teminini garanti etmesi gerektiğini söyledi.

Welayet News - Erakçi, Nükleer silahların yayılmasını önleme 5. Konferansına katılmak için Moskova’da konferans kulisinde yaptığı açıklamada, Amerika'da gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinin sonuçlarının İran'ın programlarında hiç bir etkisinin olmayacağını söyledi.

Erakçi, Avrupa ülkeleri tarafından nükleer anlaşmaya bağlı kalınmamasının devamı halinde İran'ın tutumunun ne olacağına dair bir soruya verdiği cevapta, 'İran İslam Cumhuriyeti zamanı geldiğinde gerekli kararı alır' dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Erakçi, İran'ın çıkarlarının korunması gerektiğini belirtirken, hiçbir ülkenin İran’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP) koruması için iyi niyetinde şüphesi olmadığı ve herkesin de İran’ın KOEP menfaatlerinden yararlanmaması durumunda taahhütlerini azaltmaya devam edeceğini bildiğini söyledi.

İran menfaatlerinin bir anlaşmayı korumadan daha önemli olduğunu ifade eden Erakçi, ‘’İran bir taraftan KOEP çerçevesindeki taahhütlerini yerine getirme yönündeki iradesini göstermiştir diğer taraftan da diğer ülkelerin taahhütlerini yerine getirmemeleri durumunda taahhütlerini azaltacağını şeffaf şekilde göstermiştir.’’ dedi.

Erakçi, İran’ın yeterince diplomasiye fırsat verdiğini ve şartların değişmemesi durumunda taahhütlerini azaltma yolunda hareket edeceğini söyledi.

Diplomasi için iki aylık süre verildiğini belirten Erakçi, İran’ın kendi menfaatlerini korumadaki ciddiyetinin herkes tarafından bilindiğini söyledi.

Tags: 


Yeni yorum ekle