Çin ABD’nin İran’a dayattığı yaptırımları kınadı

Per, 07/11/2019 - 07:15

Çin Dışişleri Bakanlığı bir kez daha Amerika’nın İran İslam Cumhuriyeti’ne dayattığı tek yanlı yaptırımları kınadı.

Welayet News - Çarşamba günü Pekin’de düzenlediği basın toplantısında bu konuya temas eden Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, Amerika devleti İran İslam Cumhuriyeti’e karşı illegal yaptırımlarına ve zorbalık içeren politikalarına son vermesi gerektiğini belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ayrıca Amerika yönetiminden bölgede istikrarsızlık ve güvensizliğe yol açan uygulamalarından da el çekmesini istedi.

Bu arada Şanghay’da düzenlenen uluslararası fuara konuk olan Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’le görüştükten sonra ABD Başkanı Donald Trump’ın Bercam nükleer anlaşmasından illegal bir şekilde çekilmesi ve Amerikalı yetkililerin yükümlülüklerini yerine getirmemelerine işaret etmeksizin İran’ın nükleer yükümlülüklerini askıya alma sürecinde attığı dördüncü adımı eleştirdi.

Macron düşüncesiz ve ABD’den yana yaptığı açıklamasında İran’ın geliştirilmiş santrifüjlerini faaliyete geçirmesini 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmek istediğinin işareti olduğunu ileri sürdü.

Fransız liderin bu sözleri, Almanya, Britanya ve Fransa Amerika yönetimi 8 Mayıs 2018’de Bercam nükleer anlaşmasından illegal bir şekilde çekildikten sonra İran’ın anlaşmadaki iktisadi çıkarlarını güvence altına alarak bu anlaşmayı koruma sözü verdikleri halde gündeme geliyor. Üstelik bu ülkeler şimdiye kadar bu yönde verdikleri sözü de yerine getirmediler.

Tags: 


Yeni yorum ekle