BAE, Irak’ta darbe yapma peşinde

Çar, 06/11/2019 - 10:39

Katar’a yakın bir haber sitesi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Irak’ta halk gösterileri başlamadan aylar önce bu ülkede askeri darbe planı için hazırlık yaptığını, ancak Irak hükümetinin bunu farkettiğini yazdı.

Welayet News - Hizmet yetersizliği, işsizlik ve yolsuzluk nedeniyle geçtiğimiz Ekim ayının başında Irak’ta patlak veren ve Erbain münasebetiyle kısa bir ara verildikten sonra 25 Ekim’de yeniden başlayan halk gösterileri, yabancı güçlerin bu ülkenin siyasi sürecinde kendi hedeflerini gerçekleştirmek için bulunmaz bir örtü haline gelmiş durumda.

Arap dünyasının bazı medya kuruluşları da bu durumu teyit ederek, Amerika’yla, BAE ve Arabistan’ın, hatta Irak Kürdistan bölgesindeki kimi tarafların darbe planından söz ettiler ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Irak gösterilerini daha fazla etkileyip terörle mücadele eden bir grup subayla ve hatta Haşd-i Şabi’nin bazı liderleriyle işbirliği yapmak suretiyle bu ülkede bir askeri darbenin icadı için çaba içinde olduğuna dair bazı bilgilere ulaşıldığını belirtiyorlar.

Katar’a yakınlığıyla bilinen Arabi 21 haber sitesi, bu mseleyi teyit ederek şunları yazdı: Irak hükümeti Ekim ayının başında gösterilerin başlamasından önce ordunun üst düzey komutanlarından A.E.S’yi görevden aldı. Bu girişim, adı geçen komutanın Irak’ta yaklaşan darbeyle muhtemel ilişkisi ve yabancı ülkelerin elçilikleriyle kurduğu şüpheli temaslarla ilgili bir takım bilgilerin elde edilmesi sonrasında gerçekleşti.

Söylendiğine göre, A.E.S, Irak terörle mücadele güçleri komutanı korgeneral Abdulvehhab Es-Saidi’nin kısaltılmış ismidir. Korgeneral Saidi’nin görevden alınması büyük tartışmalara yol açtı ve Irak’ın siyasi şahsiyetlerinin yanı sıra kamuoyu tarafından da özellikle sosyal medyada Abdülmedi’nin bu kararına itiraz edilmiş ancak Abdülmehdi kendi kararını ısrarla savumayı sürdürmüştü.

Haberde, siyasi kaynaklara dayanılarak Irak hükümetinin bu adımdan sonra, aralarından E.A’nın bulunduğu Haşd-i Şabi güçleri komutanlarından beş askeri yetkilinin Muhammed Dehlan’la ilişkileri nedeniyle göz altına alındığı belirtildi. Siyonist rejimle olan ilişkileriyle bilinen Dehlan halıhazırda BAE Ulusal Güvenlik Müşaviri Tahnun bin Zaid Al-i Nahyan’ın danışmanıdır.

Fetih Hareketi’nin eski liderlerinden olan Filistinli politikacı Dehlan’ın Siyonist rejimle yakın ilişkileri bulunduğu ve şu anda Ebu Dabi liderlerinin danışmanlarından olduğu söyleniyor.

Elde edilen bilgilere göre, BAE Ulusal Güvenlik Müşaviri Tahnun bin Zaid ve Muhammed bin Dehlan Irak’ta operasyon odasını halkın gösterilerini takip etmek için yönetip yönlendiriyorlar.

Welayet News 

Tags: 


Yeni yorum ekle