ABD'de bütçe açığı 1 trilyon dolar sınırında

Ct, 26/10/2019 - 15:52

Amerikan hazine bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, bu yıl bütçe açığının 984 milyar dolara yükseldiğini bu rakamın 2012'den bu yana en yüksek rakam olduğunu bildirdi.

Welayet News - İRNA'nın haberine göre, Amerikan bütçesinin geçen yılki bütçe açığının da 800 milyar dolara yakın olduğu anlaşılıyor. Amerika'da mali yıl, ekim ayının başından  gelecek yılın eylül ayının sonuna kadar hesaplanıyor.

Amerikan Kongresi Bütçe Ofisi de, bütçe açığına dayalı çıkan sonucun ABD başkanı Trump'ın mali siyasetlerinin bir sonucu olarak niteledi.

Amerika hızla borçlanmaya devam ederken mali meseleler, gerek Trump Yönetimi gerekse Demokrat Parti’nin ilgisini yeterince çekmiyor.

İstikrarlı ekonomik büyüme ve rekor düzeyde düşük işsizlik oranına rağmen Amerika’nın yıllık bütçe açığının bir trilyon dolara yaklaştığı açıklaması yapılması, yakın zaman öncesine kadar başkentte alarm zillerinin çalması, federal harcamaların dizginlenmesi çağrısı yapan siyasetçilerin televizyon ekranlarına koşmasıyla sonuçlanırdı. Ancak Amerikan Ticaret Bakanlığı Ekonomik Analiz Dairesi’nin kısa süre önce yayınladığı bir rapor, 2019 mali yılında bütçe açığının son yedi yılın en üst seviyesine tırmanarak 984 milyar dolara dayanmasının Kongre üyeleri, Trump Yönetimi ve diğer bazı yetkililer tarafından suskunlukla karşılandığını ortaya koyuyor.

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, rekor düzeye tırmanan bütçe açığına dikkat çekmek yerine 2020 başkanlık kampanyası kızıştıkça birbiri ardına federal bütçeye trilyonlarca dolar ilave edecek yeni harcama ve vergi indirimi planları açıklıyor. Amerika’nın geçmiştekilerle birlikte toplam borç birikimi 23 trilyon dolara yaklaşıyor.

23 trilyon dolara yaklaşmakta olan mevcut federal borç miktarı, 21 trilyon 300 milyar dolarlık 2019 yılı gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde yüzünden fazla. Amerika, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının bu kadar yüksek olduğu bir başka dönem yaşamadı. Yine de siyasi yelpazenin her iki kanadında yer alanlar, federal bütçe açığı ve borç miktarını daha da arttıracak uygulamaları desteklemeye devam ediyor.

Washington’da bütçe açığı ve borç miktarını yakından izleyenlerse bu eğilimin gelecek açısından kaygı uyandırıcı olduğu kanısında.

Tags: 


Yeni yorum ekle