ABD ile görüşmeden anlaşma çıktı: 120 saatlik ateşkes

Per, 17/10/2019 - 22:11

ABD'li heyetle Beştepe'deki toplantıda ateşkes konusunda anlaşmaya varıldı.

Welayet News - Middle East Eye'ın Türk kaynaklara dayandırdığı haberine göre Türkiye Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik harekatı 120 saatliğine durduracak. Bu süre zarfında SDG'nin "güvenli bölge" olarak tanımlanan bölgeyi boşaltması öngörülüyor.

ABD Başkanı Trump, Twitter'dan paylaştığı mesajla Erdoğan'a teşekkür etti. Trump "Türkiye'den harika haberler geldi. Pence ve Pompeo birazdan basın toplantısı yapacak. Teşekkürler Erdoğan. Milyonlarca hayat kurtulacak" dedi.

Great news out of Turkey. News Conference shortly with @VP and @SecPompeo. Thank you to @RTErdogan. Millions of lives will be saved!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 17, 2019

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde açıklama yapıyor. Pence "Bir hafta önce Türk güçleri Suriye'ye girdi. Bugün gururla belirtmeliyim ki, Başkan Trump'ın güçlü liderliği sayesinde, Erdoğan ile olan güçlü ilişkileri sayesinde. Suriye'de ateşkes için anlaşmıştır" dedi.

ŞANTAJ YERİNİ BULDU: YAPTIRIMLAR GERİ ÇEKİLECEK

Pence şunları söyledi:

"120 saat boyunca ABD YPG'nin güvenli bölgeden çekilmesini sağlayacak. Bu bittikten sonra Türkiye bölgeden kalıcı olarak çekilmeyi kabul ediyor. ABD ile Türkiye birlikte çalışacak."

"Türkiye'nin kalıcı olarak geri çekilmesi gerçekleştikten sonra yaptırımlar geri çekilecek."

'120 SAAT SONRA SDG İLE ASKERİ İLİŞKİMİZ OLMAYACAK'

"120 saat sonra (SDG ile) askeri anlamda bir ilişkimiz olmayacak. İnsani yardım olacak."

"Kara birliğimiz olmayacak."

"YPG'nin güvenli bölgeden geri çekilmesi konusunda kolaylaştırıcılık rolümüzü uygulayacağız."

"120 saat içinde SDG sınırın 20 mil güneyine geri çekilecek. Bu 120 saat başladı bile. Türkiye ateşkes uygulayarak bu geri çekilmeyi kolaylaştıracak."

"Anlaşma Türkiye'nin Kobani'de hiçbir askeri operasyon düzenlememesini de kapsıyor"

"SDG'den teminat aldık, gideceklerini söylediler. Bu fırsatı memnuniyetle kabul ediyorlar."

SDG'nin yanında IŞİD'e karşı mücadele etmiş olmamızın bütün avantajını kullanıyoruz. Onların bu alandan çekilmesini sağlayacağız."

'UZUN SÜRELİ TAMPON BÖLGE'

"Burada uzun süreli tampon bölge bölgede barış ve huzuru sağlayacaktır."

"Ateşkes gerçekleşmeseydi, Türkiye'ye karşı büyük yaptırımları uygulanacaktı. Bu 120 saat içinde yaptırım uygulanmayacak. Kalıcı ateşkes sağlandığında yaptırımlar kaldırılacak."

Pence, Türkiye'ye yaptırımların bir şantaj aracı olarak kullanılıp kullanılmadığına ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi: "ABD Fırat'In doğusundaki operasyonu kabul etmedi. Hem dün hem bugün Trump masıum insanların ölmemesi için bu yaptırımları dile getirdi. Bugün ateşkes kararı Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sayesinde olmuştur. İki lider arasındakji güçlü ilişkiler sayesinde olmuştur. Arkadaşlar fikirlerinin bilinmesini isterler. Başkan Trump'ın yapmış olduğu da bu."

Pompeo ise şunları kaydetti:

"Görüşmelerde şunu da ele aldık. Kötü muameleler konusunda görüşmelerin başlatılması için karar aldık. Amerikalıların yüz milyonlarca doların hıristiyana, Yezidilere IŞİD'in verdiği zarar konusunda yeniden yapılandırma için desteğimizi sağlayacağız."



Yeni yorum ekle