Amerika Arabistan’ı sağma döneminin hala bitmediğini düşünüyor

Çar, 16/10/2019 - 09:46

İran İslami Şura Meclis Başkanı, İran’ın Yemen meselesinde arabuluculuğu memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Sorun, Amerika’nın Arabistan’ın parasını hala sağma vaktinin bitmediğini düşünüyor olmasındadır” dedi. 

Welayet News - İran İslami Meclis Başkanı Ali Laricani, bugün (Salı) düzenlenen Uluslararası Parlamantolar Birliği’nin (IPU) 141. oturumu kapsamında Almanya Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Claudia Roth ile bir araya geldi. 

Laricani, Roth’la görüşmesinde, “İran’ın Türkiye’nin tutumuyla ilgili muhalefet ve itirazlarını ilam ettiğini” belirterek, “zira (bu tutumun) katliam ve avareliği büyüttüğünü ve Suriye sorunlarını daha da karmaşık hale getirdiğini” söyledi. Laricani,  “Suriye’deki bu son maceranın derinleşmesine izin verilmemeli” dedi. 

İran Meclis Başkanı, “Avrupa Birliği’nin Suriye’deki rolü sadece tavsiye olamaz ama siz sadece tavsiye etmeye alışmışsınız. Almanya daha güçlü bir rol oynayabilir ancak öyle olmamıştır” açıklamasında bulundu. 

Laricani, Fars Körfezi’nde herhangi bir gerginliğin bulunmadığını ifade ederek, “Fars Körfezi’nin korunması İran İslam Cumhuriyeti’nin gündeminde olan maddelerin bir parçasıdır ama sorun bölgenin diğer aktörlerinden kaynaklanıyor. İran Cumhurbaşkanı tarafından gündeme getirilen ‘Hürmüz Barış Planı’ önerisi Fars Körfezi’nin güvenliğini sağlamak içindir ve bu yönde bölge dışı güçlere ihtiyaç yoktur” diye ekledi. 

“Suudiler siyasi çözümü kabul ederlerse İran Yemen meselesinde arabuluculuk yapacaktır” diyen İran Meclis Başkanı, “Elbette Amerika’nın Arabistan’ı sağma vaktinin hala bitmediğini düşündüğünü” söyledi. 

Almanya Federal Meclisi Başkanı da görüşmenin devamında, Türkiye’nin Suriye’ye siyasi müdahalesinden Almanya’nın derinden endişe duyduğunu belirterek, Erbil’e ve Irak’ın diğer Kürt şehirlerine doğru başlayan yeni göç dalgasının kaygı verici olduğunu söyledi. 

Laricani’nin Suriye için Avrupa Birliği ne yapabilir sorusu üzerine  ise Bayan Roth, “Avrupa Birliği Rusya’dan Erdoğan’a baskı yapması ve Türkiye’ye silah satmaması talebinde bulundu. Fakat Erdoğan askeri konuda zorluk çıkarırsanız kapları açarım dedi. İran bu meselede yardımcı olabilir” dedi. 

Roth, sözlerinin devamında, “Başta Avrupa Birliği ve Almanya olmak üzere hepimiz sorumluluk almalıyız. Halkların ve devletlerin çıkarına olan da budur. O yüzden, Suriye meselesinin çözüm seçeneklerine ulaşmaları için anayasa komitesi fırsatı değerlendirilmeli ve bu komite güçlü kılınmalıdır” ifadesini kullandı.               

Pakistan’ın Suudilerle İran arasındaki anlaşmazlıkları giderme amacıyla müzakere için devreye girmesini memnuniyetle kaşıladıklarını söyleyen Almanya Federal Meclisi Başkanı, Yemen’deki insani durumun ise bir facia olduğunu belirtti.             



Yeni yorum ekle