Sultanizm Terörizmin Hizmetinde

Cu, 11/10/2019 - 11:04
İran günlük gazetelerinden ve Doktor Ali Ekber Veleyeti'ye yakınlıgıyla tanılan Ferhihtigan gazetesinin Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye müdahalesinin sebepleri ‘Sultanizm Terörizmin Hizmetinde’ adı makalesinde ele alındı. 
 
Welayet News - İran günlük gazetelerinden ve İslam İnkılabı Rehberi İmam Hamanei'in Uluslararası Danışmanı Doktor Ali Ekber Veleyati'ye yakınlıgıyla tanılan Ferhihtigan gazetesinin Türkiyenin Kuzey Suriye'ye müdahalesinin sebepleri ‘ Sultanizm Terörizm’in Hizmetinde’ adlı makalesinde ele alındı. İran Türkiye ilişkilerinin hassasiyeti nedeneiyle bu makale intenet sitesinden kaldırıldı. Biz makalenin sadece Güvenli Bölge üzerindeki bölmünü çevirip siz okuyucularla paylaşıyoruz.
 
Türkiye’nin Güvenlik Bölgeden Bekledikleri, İran’ın İtirazi
 
1. Suriyede istikrarsızlığı sürdürmek: Türkiye Suriye devletine karşı komploda en önemli taraflardan biriydi. Teröristler TSK’nin silah ve lojistik desteğiyle Suriye toprağına girebildiler. Türkiye’nin Suriye’nin alt yapısını tahrip etmede ve onbinlerce Suriye insanının öldürmesinde teröristlerle işbirliği yapması unutulacak bir cinayet değildir. Suriye istikrara vardığında ve merkezi hükümet ülkenin bütününe yeniden egemen olduğunda bu cinayetleri göz ardı etmeyeceği bekleniyor hatta Erdoğan hükümetne karşı misilleme eylemleri geliştirebilir. Bundan dolayı Türkiye Güvenli Bölge oluşturarak Suriye devletine karşı bir baskı araçını elinde tutmak istiyor.
 
2. Kürtleri Durdurmak: Türkiye yakın zamanda Kuzey Irak'ta Kürdistan referandumuna  ve Kürtlerin bağımsızlığa  yürüdüklerine tanık oldu. Türkiye’nın yüzde yirmsini Kürtler oluşturuyor ve bu devlet Kürtlerle tarihi sorunlarını çözebilmiş değil. Bununla birlikte  Irak ve Suriye sınırındaki Kürt örgütleriyle de ciddi problemler yaşıyor. Güvenli bölge oluşturmak istemesinin bir diğer amacı da Kuzey Suriye'de herhangi bir Kürt oluşumunu durdurmak olmalı. Ankara, Türkiye'de bulunan ve çoğunlukla Arap olan Suriyeli mültecileri ağırlıklı olarak Kürtlerden oluşan Kuzey Suriyeye yerleştirmeyi planlıyor. Böylelikle o bölgeyi nüfus değşimine uğratarak  Güney sınırndaki Kürt tehdidine son vermeyi umuyor.
 
3. İdlib’de müteffiklerini muhafıza etmek: İdlib ili, Suriye buhranından önce 1,5 milyon nüfusa sahipti. Ama bu ilin nüfusu son göçler  sonucunda 3 milyona ulaştı. Bu anda Suriyede büyük bölümü teröritslerin hakimiyeitnde olan tek il İdlib. Bu ilde profesyonel silahlı terörist saysı 30 ila 70 bin arası tahmin ediliyor. Silah taşıyanların sayısı ise 300 bin. Suriye devleti son dönemde hem Güneyi kurtardı hem Doğuda Irak sınırna ulaştı, Haleb’in kuzeyindeki bir çok noktayı ele aldıktan sonra ise İdlib odak noktası haline geldi. Suriye müttefik devletler ve güçler: İran, Rusya, Lübnan Hizbullahı ve tabii Suriye devleti bu ili koşulsuz olarak teröristlerden arındırmayı hedefliyor.  Türkiye buna karşı son saldırısıyla bu bölgede bir kaç şehir ve köy inşa ederek ciddi değişimler peşinde koşuyor. Bununla birlikte Esad karşıtı 200 muhalif grubu 100 binlik bir ordu çatısı altında toplaması, Türkiye’nin hala Suriye devletine karşı emeller taşıdığını gösteriyor. Türkiye Suriye’nin doğusunda ikinci bir İdlib inşa etmek istiyor. Çünkü bunsuz, İdlib Suriye devleti tarafından alındığında Türkiye sadece güç sahibi olduğu bir merkezi yitirmiş olmayacak aynı zamanda binlerce silahlı terörist ülkesine akın edecek.
 
4. Ekonomi Çıkarlar: Suriye’nin Doğusu petrol, doğal gaz ve bir çok madenin ana kaynağı. Hemen hemen Suriye’nin bütün petrol yatakları Doğuda. Türkiye bu kaynaklara sahip olmayla inanılmaz bir zenginliğe kavuşacak ve petrol ile gaz ihtiyacını  karşılayabilecek.
 
5. Straejik Derinlik: Suriye krizini oluşturmada en önemli hedefleri stratejik derinlik kazanmaktı. Türkiye batısında Avrupalılarla tarihi sorunlarından dolayı Yunanistan ile sorun yaşayıp batıya nüfuz edemiyor. Kuzeyinde Rusya’nın varlığından ve kuzeydeki halkların çoğunluğu hristiyan olduğundan bir giriş kapısı bulamıyor. Doğusunda Ermenistan duvarına çarpıyor. Ermenistan  Ermeni soykırım sorununu hala takip ediyor. Ve ayrıca doğuda İran güçlü eğemenlik politikasından dolayı kendi torpağında Türkiye’nin nüfuz etmesine müsade etmiyor. Güneyde ise Türkiye, Irak'taki Kürtlerle kısmı iyi ilişkiler kurmasına rağmen Kürtleri tehdit olarak görmeyi bırakmış değil. Bu koşullarda yüzde yetmiş Sünni nüfusnua sahip Suriye, Türkiye’nin derinlik aradığı en uyugun toprak olabilirdi. Erdoğan stratejik derinlik aradığı Suriyede yenilgiye uğrasa da  bu hedefden vaz geçmiş değil. Erdoğan Şam'ı alamadıysam Fıratın Doğusunu alırım hamlesini başlattı. Fıratın Doğusunu almak, Türkiye'nin sınır ötesi yayılma hedefi için son şanstır.
 
İnkılap Rehberinin Güvenlik Bölge Hakındaki Uyarısı
Şüphesiz İran, Suriye hükümetinin rızası olmadığı tüm yabancı planlara karşıdır. Ama Güvenli Bölge konusnda İran’ın değerlendirmesi Suriye'den ksımen farklıdır. Şöyle ki hatta eğer Suriye hükümeti Güvenli Bölgeye ikna edilse de İran yine de Suriye'de her hangi bir yabancı devletin Güvenli Bölge oluşturmasını onaylamayacaktır. Tahran böyle bir bölgenin ancak gelecekte yeni komploların odağı olacağını ön görüyor. Bundan dolayı Suriye cumhurbaşkanı Beşşar Esad Şubat ayında İnkılap Rehberi İmam Hamenei’yi ziyaret ettiğinde Rehber, Amerika’nın Suriye’de yenilmesinin ardınan Güveni Bölge’yi neden dillendirdiğini şu cümlelerle ifade buyurdu: ‘’ Suriyede Güvenli Bölgeyi Amerikalılar oluşturmak istiyor, bu onların tehlikeli komplolarından biridir ve şiddetle buna karşı durulmalı ve bunu ret etmeli.’ Son aylarda Amerika kendisi Suriye'de Güvenli Bölge oluşturmada başarsız kaldı, şimdi ise geri çekilerek ve iki tarafa karşı tarafsılık pozisyonu alarak açıkca böyle bir bölgenin oluşturmasını Türk tarafına devr etmiş oldu.
Welayet News


Yeni yorum ekle