Türkiye Fırat'ın doğusuna harekat başlattı

Çar, 09/10/2019 - 21:39

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Twitter'dan askeri harekatın başladığını duyurdu.

Welayet News - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Fırat'ın doğusuna başlatmayı planladığı harekat kapsamında Ceylanpınar'ın karşısındaki Resulayn (Serekaniye) ve Akçakale'nin  karşısındaki Tel Abyad'da (Gre Sipi) belirlenen noktalar saat 16:00'da OBÜS topları ve F-16'larla hedef alındı. Askeri kaynaklar daha sonra başlatılacak kara harekatından önce belirlenen noktaların vurulduğunu söyledi. Reuters, Demokratik Suriye Güçleri'ne (QSD) ait mühimmat depolarının vurulduğunu duyurdu. Yerel kaynaklar Kamışlı'ya yönelik de OBÜS atışlarının yapıldığını ve sınır boyunca cep telefonlarının çekmediği belirtildi. Karar harekatının bombardımanın sonuçlarına göre başlatılacağı  belirtildi. QSD her iki bölgeden de daha önce çekilmişti.

Avrupa Birliği (AB) ve Almanya harekatı kınayarak durdurma çağrısı yaparken, İngiltere ve Fransa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı. Harekatla ilgili olarak Suriye yönetiminin bilgilendirildiğini söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, operasyonun uluslararası hukuka uygun olduğunu öne sürdü. QSD Sözcüsü Mustafa Bali bombardımanın sivil bölgelere yapıldığını söyleyerek büyük panik yaşandığını ifade etti.

DİYARBAKIR'DA ASKERİ HAREKETLİLİK

Harekatın başlatılmasıyla Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üssü'nde hareketlilik gözlendi. 

Bazı savaş uçakları üsten kalkış yaparken bazıları üsse iniş yaptı, bazı uçaklar ise pistte hazır bekletildi. 

Üsse zaman zaman askeri kargo uçakları da indi.

ERDOĞAN TWITTER'DAN DUYURDU

Askeri harekatın başladığını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Twitter'dan duyurdu.

DİYARBAKIR'DA ASKERİ HAREKETLİLİK

Harekatın başlatılmasıyla Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üssü'nde hareketlilik gözlendi. 

Bazı savaş uçakları üsten kalkış yaparken bazıları üsse iniş yaptı, bazı uçaklar ise pistte hazır bekletildi. 

Üsse zaman zaman askeri kargo uçakları da indi.

ERDOĞAN TWITTER'DAN DUYURDU

Askeri harekatın başladığını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Twitter'dan duyurdu.

ERDOĞAN, HDP DIŞINDAKİ MUHALEFET LİDERLERİNİ ARADI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i arayarak harekat hakkında bilgi verdiği belirtildi. 

ABD BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI

ABD Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield, TSK'nin Suriye'de sınır ötesi harekata başlamasının ardından Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Büyükelçiye  harekatla ilgili bilgi verildiği öğrenildi.

Bakanlığa BM Güvenlik Konseyi üyeleri ülkelerin büyükelçilerinin de çağrıldığı belirtildi.

ÇAVUŞOĞLU: HAREKAT ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuoğlu, harekatın Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararları gereğince icra edildiğini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu paylaşımında, "Barış Pınarı Harekatı'yla bölge teröristlerden temizlenecek, Suriye’nin sınır güvenliği ve toprak bütünlüğü teminat altına alınacak, göçmenler güvenli bir şekilde evlerine dönebilecek, bölgeye barış ve huzur gelecektir. Rabbim şanlı ordumuzu muzaffer eylesin. Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı’nın 51. maddesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir" dedi.

Çavuşoğlu, daha sonra Cezayir'de basın toplantısında, Suriye yönetiminin de harekat hakkında bilgilendirildiğini söyledi.

BAKANLIK FOTOĞRAF PAYLAŞTI

Harekatın 16:00'da başladığını bildiren Milli Savunma Bakanlığı, atış yapan OBÜS'lere ait bir de fotoğraf paylaştı.

QSD: SİVİL ALANLAR HEDEF ALINIYOR, BÖLGEDE PANİK VAR

QSD Sözcüsü Mustafa Bali, "Türkiye savaş uçakları sivil bölgelere yönelik hava saldırılarına başladı. Bölgedeki insanlarda büyük panik var" dedi.

AB: HAREKATI DURDURUN

Türkiye'nın Fırat'ın doğusuna yönelik başlattığı harekatla ile ilgili Avrupa Birliği'nden (AB) ilk açıklamayı Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker yaptı.

Juncker, "Suriye harekatını durdurun, 'güvenli bölge' için ödeme yapmayacağız" dedi.

FRANSA VE İNGİLTERE BM GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ TOPLANMAYA ÇAĞIRDI

Fransa ve İngiltere, Türkiye'nin Suriye'ye askeri müdahalesiyle ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırma kararı aldı.

NATO GENEL SEKRETERİ: ÖLÇÜLÜ OLACAĞINA İNANIYORUM

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin itidalli davranacağına ve faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin kuzeydoğusunda harekata ilişkin olarak, "Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terör saldırılarına maruz kaldı" dedi.

Stoltenberg, "Türkiye'nin itidalli davranacağına ve faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum" diye konuştu.

HAREKATIN İKİ ANA MERKEZİ

Harekatın iki aşamalı olması ve Resulayn ile Tel Abyad'a müdahale edilmesi hedefleniyor. Bu anlamda Akçakale ve Ceylanpınar harekatın iki ana merkezi olacak. 

Harekat öncesinde sınır bölgesine büyük çapta sevkiyat yapıldı. Bölgeye Denizli, Tunceli, Sarıkamış, Sakarya, Siirt, Bolu ve Kayseri komando tugaylarından 5 bin kişilik birlik sevk edildi. Zırhlı birliklerden de takviye yapıldı.

SERÊKANİYÊ'DE BİR SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Serêkaniyê’ye yapılan bombardımanında bir sivil hayatını kaybetti, iki sivil yaralandı. Kente dönük saldırılar sürüyor.

TSK ile birlikte harekata katılan ÖSO bi,rliklerinin Tel Abyad'a giriş yaptığı, kentin batısında çatışmaların başladığı belirtiliyor.

SDG KARŞILIK VERİYOR

Hawar Haber Ajansı'nın (ANHA) bildirdiğine göre de TSK'ye ait savaş uçakları, Girê Spî kentinin etrafını bombaladı. Amûdê’nin batısındaki Hemdona ve Xerzê köyleri ise topçu atışları ile vuruldu. Kobanê’nin Zormixar ve Ziyaret köylerinin de topçu atışları ile vurulduğu ve Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) saldırılara karşılık verdiği bildirildi. Yine Qamişlo kent merkezi ve etrafının topçu atışları ile bombalandığı belirtiliyor.

Qamişlo’da Süryani ve Asurilerin yaşadığı Bêşiriye mahallesinde Türkiye tarafından açılan ateş sonucu bir kişi hayatını kaybettiği, bir kişinin de yaralandığ belirtildi.,



Yeni yorum ekle