Yemen'i Üç Kısma Ayırma Planı İfşa Oldu

Çar, 09/10/2019 - 08:32

Yemen merkezli bir internet sitesi, Yemen'i Ensarullah, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından kontrol edilen üç bölgeye bölmek için bölgesel ve uluslararası bir yaklaşımın olduğunu iddia etti.

Welayet News - El-Meşhed el-Yemeni internet sitesi, Arap ve uluslararası medya kaynaklarından alıntı yaparak, Yemen'i üç coğrafi iklime bölmek için uluslararası ve bölgesel bir yaklaşımın olduğunu bildirdi.

Suudi Arabistan ve BAE'nin Yemen'i bir bütün olarak kontrol etmedeki başarısızlığına açıkça atıfta bulunulmadan ortaya konan analizde şöyle denildi: "Üç bölge seçeneği, bütün siyasi yolların yenilgiye uğrayıp, çıkmaza girmesi üzerine yükseldi. Bu kilitlenme, tüm siyasi tarafların ve onların destekçilerinin inatçılığından kaynaklanıyor. Bu taraflar kendi seçenek ve koşullarında ısrar ediyorlar ve mevcut sömürü politikalarını dayatıyor ve onu yeni gerçeklikler yaratmak için kullanıyorlar."

El-Meşhed el-Yemeni internet sitesi, analizinde şu açıklamalara yer verdi:

Öyle ki, uluslararası toplum üçlü ayrışmanın Yemen'deki çatışmanın neredeyse en iyi çözümü olduğuna inanıyor. Bu plan doğrultusunda, Ensarullah, Yemen'in kaçak hükümeti (Mansur Hadi hükümeti) ve Geçiş Konseyi (BAE destekli) arasındaki etki alanlarına göre Yemen şu şekilde bölünmektedir:

San'a Bölgesi: Husilerin (Ensarullah Hareketi) egemen olduğu illeri içeriyor: Sanaa, Saada, Ab, Amran, Zamar, Rayima, El-Hudeyde, El-Mehvit, El-Bayda ve Hacca.

Hadramut Bölgesi: Yemen'in kaçak hükümetinin (Riyad müttefiki) kontrolü altındaki illeri içeriyor: Hadramut, El-Mahra, Şabva, Sokotra, Marib, El-Cevf, Abyan (güneydeki Şohre boyunca kuzeydeki Loder şehrine kadar uzanan kısım).

Aden Bölgesi: Geçiş Konseyi (Birleşik Arap Emirlikleri destekli) tarafından kontrol edilen alanları içeriyor: Aden, Lahic, Taiz, güneydeki Zincibar kentinden, kuzeydeki Serar, Rasd ve Sobh kentlerine kadar Abyan'ın bir kısmı.

Yemen'e karşı savaş, işgalcilerin "hukuk hükümeti" dediği şeyi yeniden kurma bahanesi ile 2015 yılı Nisan ayında başladı. Her ne kadar Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri başlangıçta müttefik olarak savaşa katılsa da; şimdi işgalin beşinci yılında mütecaviz güçler, Mansur Hadi'ye bağlı güçler (Riyad destekli) ve Geçici Konsey kuvvetleri (BAE destekli) adı altında Yemen'in güneyinde çatışıyorlar.

Sanaa'daki Ensarullah da dahil olmak üzere bazı taraflar, yabancıların Yemen'i parçalarına ayırma girişimlerine karşı çıkıyorlar. Ensarullah, Yemen'e karşı savaşın ve Yemen halkının kuşatılmasının tamamen sona ermesini istiyor.



Yeni yorum ekle