AB ve ABD arasında ticaret savaşı kızıştı

Pa, 11/03/2018 - 09:31

Avrupa Birliği, Trump’ın ek vergi uygulamasına karşılık vermek için 90 gün bekleyecek. Şayet, Trump bu kararından dönmez veya AB’ye ayrıcalık tanımazsa Dünya Ticaret Örgütü’nün devreye girmesi istenecek.

Welayet News - ABD Başkanı Donald Trump’ın çelik ithalatına yüzde 25, alüminyum ithalatına ise yüzde 10 oranında ek vergi uygulama kararını Meksika ve Kanada’yı dışarıda bırakarak devreye sokma kararı almasının ardından önlemlerin ana hedeflerinden olan Avrupa Birliği (AB) önce diyalog sonra karşı önlem yaklaşımını benimsedi.

Trump’ın, diğer ülkelerin muafiyet için müzakere etmesine kapıyı açık bırakması nedeniyle, pozisyonunun çok net olmadığı görüşünde olan AB, Amerikan yönetiminden netleştirme isteyecek. Muafiyet elde edilemezse 90 gün içinde Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde girişimde bulunulacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise AB Komisyonu’nun karşı önlemleri alacağına güvendiklerini açıkladı.

Kararın ardından dün, AB Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, “Diyalog her zaman AB için ilk opsiyon” dedi. Hafta sonu Brüksel’de AB ile Amerikan yönetiminden yetkililerle detaylı bir görüşme yapılması öngörülüyor. AB’nin önlemler listesine dahil edilmesinin doğru yol olmadığını belirten Malmström, “Biz dostuz, müttefikiz, birlikte çalışıyoruz, ABD’nin ulusal güvenliğine tehdit olamayız” diye konuştu.

Bu arada Trump, dün twitterden yaptığı açıklamada, AB'nin Amerikan ürünlerine vergiyi kaldırması halinde Amerika'nın aynı adımı atacağını bildirdi.



Yeni yorum ekle