Ayetullah Misbah Yezdi: İslam ümmeti vahdetle düşmanların nüfuzunu önlemelidir

Çar, 17/01/2018 - 20:32

İmam Humeyni (r.a) Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Başkanı, vahdetin hak ekseninde şekillenmesi gerektiğini ifade ederek, Müslümanların vahdetle düşmanların nüfuzuna mani olmaları gerektiğini vurguladı.

Welayet News - Ayetullah Muhammed Taki Misbah Yezdi, din alimleri, devrim muhafızları ve güvenlik güçlerinin kabulünde yaptığı konuşmada, evrendeki varlıkların arasında birçok farklılığın bulunduğuna dikkat çekerek, Erkek ve kadın arasındaki farklılıktan ırklar, çeşitli ten renkleri ve diller arasındaki farklılıklara kadar bütün bunların yaratılışın gereği ve insanlığın gelişmesinin sebebi olan farklılıklar olduğunu söyledi.

İlahi hikmetin bu tür farklılıkların varolmasını iktiza ettiğini vurgulayan İmam Humeyni (r.a) Enstitüsü Başkanı, insani istidatlar ve yetenekler arasında da birçok farklılığın bulunduğunu, bu farklılıklar neticesinde çeşitli mesleklerin ortaya çıktığını ve böylece insanlığın ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti.

Dinde ihtilaf gibi bazı farklılaşmaların fıtrata, yaratılışın hikmeti ve iktizasına aykırı olduğunu dile getiren Ayetullah Misbah Yezdi, “Bu tür ihtilaf ve farklılık olumlu değildir, çünkü herkesin hakka eğilimli olması ve cüz’i ihtilafları çözmesi gerekir” dedi.   

İmam Humeyni (r.a) Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Başkanı, “wa’tesimu biheblillah wela teferekku” ayetine işaretle, şöyle konuştu: “Vahdet tek başına esas değildir, hak ekseninde şekillenen vahdet esastır, zira eğer vahdet azınlığın çoğunluğa tabi olması anlamına gelseydi ilahi peygamberler haktan vazgeçerlerdi; bu temelde hakkı tanımalı ve onun ölçüleriyle kamil bir şekilde amel etmeliyiz”.

Ayetullah Misbah Yezdi, devamla şöyle dedi: “İhtilafın furuat veya cüz’iyatta yaşandığı yerlerde, ortak noktalar bularak ve barışçıl diyaloğa davet ederek ihtilafları çözmeliyiz ve fer’i konuların, esasları ve müşterek noktaları unutturacak kadar büyümesine izin vermemeliyiz; böyle bir vahdet, İslam’ın kabul ettiği vahdettir”.

Ayetullah Misbah Yezdi, şunları vurguladı: “Neden aynı dili konuşan, birbirinin kardeşi sayılan ve biçok ortak noktayı paylaşan Yemen ve Suudi Arabistan gibi iki ülkenin arasında vahdet olmasın? Bir Arap yazar, ‘deli olan Trump değil, kardeşlerimizi öldürmek için 460 milyar dolar silah satın alan bizleriz’ diyor. Suudilerin birkaç günlük saltanatlık namına kraliyet koltuğuna oturmak için her gün yüzlerce Yemenliyi kan ve göz yaşına boğması kesinlikle çıldırmışlığın ve deliliğin bariz örneğidir”.

İmam Humeyni (r.a) Enstitüsü Başkanı, vahdeti sağlama yoluyla ilgili olarak, “Hak taliplerinin görüş alışverinde bulunarak saadet yolunu bulmaları için öncelikle fikri davetin yapılması gerekir; eğer bir takım nedenelerle ikna olmadılarsa ve hakkı kabul etmedilerse birbirimize hiç olmazsa düşmanlık yapmamayı ve barışçıl ilişkiler kurarak düşmanların nüfuz etme yolunu kapatmayı önermeliyiz” ifadelerine yer verdi.

Ayetullah Misbah Yezdi, son olarak, “Düşünce ve itikadlarımızı doğru temenlendirerek gençlere açıklamayız ki sosya medya ve diğer ortamlarda şüphelerle karşılaştıklarında sorun yaşamasınlar” diye anımsattı.

Welayet News



Yeni yorum ekle