Suud-BAE Arasındaki Anlaşmazlıklar Artıyor

Pa, 25/03/2018 - 17:42

Birleşik Arap Emirlikleri ile Suudi Arabistan'ın Yemen örtülü mücadelesi ile her geçen gün yeni bilgiler ortaya çıkıyor.

Welayet News - Katar merkezli El Halic El Cedid gazetesinin haberine göre, Cenevre'de yapılan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi toplantısında Birleşik Arap Emirlikleri ile Suudi Arabistan arasında anlaşmazlık çıktı.

BM toplantısında Birleşik Arap Emirlikleri'nin Yemen'nin bölünmesini savunan ayrılıkçı grupları desteklemesi gündeme geldi.  Yemen'in bölünmesini amaçlayan hareketleri Birleşik Arap Emirlikleri'nin verdiği destek konusunda çıkan tartışma ise BM zabıtlarına geçirildi.

Birleşik Arap Emirlikleri BM Daimi Temsilcisi Ubeyd Salim El Zuabi'nin, ayrılıkçı Geçiş Konseyi Temsilcisi Abdurrahman El Museybli,  Ali Abdullah El Buceyri ve Birleşik Arap EMirlikleri ile çalışan gazeteci Ahmet Şevki ile kuliste yaptığı samimi sohbet görüntülere yansıdı.  Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen'in bölünmesini amaçlıyor. Yemen'in bölünmesini sağlamak için Güney Yemen'deki ayrılıkçı hareketleri ekeonomik ve askeri olarak destekliyor.

Yemen'in ikiye bölünüp Guney'in Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzeyin ise Suudi Arabistan'ın kontrolünde olması planında iki ülkenin anlaştığı iddia edilse de bu iddia henüz ispatlanmış değil.  Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri Aden limanında mutlak güç sahibi olmak istiyor.  Birleşik Arap Emirlikleri Aden ve limana hakim olursa Aden KÖrfezinde ve Babu'l Mendeb Boğazı'nde üstünlük elde etmiş olacak.  Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan Arap Koalisyonu Riyad'dan çok Abdu Dabi'nin işine yaradı.

Birleşik Arap Emirlikleri, Arap Koalisyonu'nukendi yayılmacı politikasını hayata geçirmek için kullandı.

Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen savaşının başından beri limanlara ayrı bir önem veriyor. Suudi Arabistan'da limanlar konusunda hassas davranıyor.

Limanlar konusunda Birleşik Arap Emirlikleri'nin daha kazançlı çıktığı söylenebilir.

Washington Post gazetesi Şubat ayında yayınladığı analiz haberinde, Aden konusunda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ittifakının kırgılganlığını ortaya koymuştu.

Geçtiğimiz ay Güney Yemen ayrılıkçı hareketi ile Mansur Hadi güçleri arasında yaşanan çatışmalar ittifakın çatırdadığını yeniden gündeme getirmişti.



Yeni yorum ekle