İran'da Devlet Ve Millet Kenetlendi: İranlılar Kararlılık Ve Birlik Mesajı Verdi

Çar, 22/05/2024 - 07:54

Helikopter kazasında şehit olan İran Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindeki heyet için ülkede üç gün sürecek cenaze törenleri başladı. Batı’nın, ‘iç çekişme’ sonucu helikopterin düşürüldüğü iftirasıyla İran’ı bölme ve zayıflatma girişimleri, sokaklara dökülen halkın kararlılığı karşısında yok oldu.

Welayet News  - İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, Tebriz Cuma Namazı Hatibi Ayetullah Muhammed Ali Al-Haşim, Doğu Azerbaycan Valisi Malik Rahmeti, Cumhurbaşkanı'nın koruma ekibinin komutanı, iki pilot ve bir uçuş görevlisi için Tebriz’de cenaze töreni yapıldı. Reisi'nin naaşı Tahran'a götürülmeden önce dün Tebriz'den üst düzey din adamlarının yetiştirildiği kutsal Kum şehrine nakledildi. Hükümet, başkentteki tören için çarşamba gününü resmi tatil ilan etti.

TÜRKÇE VE FARSÇA AĞITLAR

Tebriz Şüheda Meydanı'nda düzenlenen ve on binlerce kişinin katıldığı törende, Türkçe ve Farsça ağıtlar yakıldı, şehitler için dua edildi. Devlet yetkililerinin de yer aldığı törende cenazeler, büyük bir kalabalığın eşliğinde Şüheda Meydanı'ndan Musalla Meydanı'na götürüldü. Tebrizliler, Cumhurbaşkanı Reisi ve yaşamını yitiren diğer yetkililere son kez veda etti.

'MODEL OLUŞTURDULAR'

Cenaze töreninde İçişleri Bakanı Ahmet Vahidi Tebriz’deki törende konuşma yaptı. Vahidi, Reisi ve Emirabdullahiyan’ın Kasım Süleymani gibi cesur olduklarını, hizmet ve diplomasi için bir model oluşturduklarını belirtti. "İran cenaze töreninde tarihi bir destan daha yazacak." diyen Bakan, "Saygıdeğer Cumhurbaşkanı’nın şehadetiyle devlet işlerinde hiçbir aksama olmayacak." ifadelerini kullandı. Vahidi, “İran halkı bu sisteme ve millete yeni bir gurur yaşatmak için her felaketten bir tecrübe ve ders çıkarttığını gösterdi. Bu olayda sert bir iniş yaşasak da Başkan’ın ve diğer şehitlerin gösterdiği örnek sayesinde parlak bir yükselişe geçeceğiz. Biz, bu sevgili Cumhurbaşkanı’na, bu çalışkan Başkan’a hizmet etme onuruna sahip olan hükümet üyeleri. Aziz milletimize ve önderimize bu şehitlerin yolundan yürümeyi taahhüt ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

İranlılar, ‘Reisi’nin yolundan yürüyeceğiz’ mesajında birleşti

Sivil ve askeri yetkililerin katıldığı törende cenazeler büyük bir kalabalığın katılımıyla Şüheda Meydanı'ndan, Musalla Meydanı'na götürüldü.

Tebrizliler, Cumhurbaşkanı Reisi ve yaşamını yitiren diğer yetkililere son kez veda etti.

Tebriz’de cenaze namazı ve geçit töreniyle başlayan merasimler, bugün Kum kentinde devam etti ve bugün de Tahran'da devam edecek.

Bu sabah Tahran'da kazada şehit olanlar için “Salat al-Mayyit” kılınacak ve halk Tahran Üniversitesinden Azadi (Özgürlük) Meydanı'na kadar düzenlenecek cenaze törenine katılacak. Yabancı yetkililer ve üst düzey heyetler bu akşam Tahran'da şehitleri anma törenine katılacak. Cumhurbaşkanı Reisi, perşembe günü öğle vakti İmam Rıza'nın kutsal türbesinin bulunduğu İran'ın kuzeydoğusundaki kutsal Meşhed kentinde toprağa verilecek./aydınlık

Tags: 


Yeni yorum ekle