ABD’den Gazze'deki Katliama Desteğe Tam Gaz Devam

Sa, 02/04/2024 - 11:19

ABD’de Joe Biden yönetiminin İsrail’e geniş kapsamlı bir silah satışı için onay verdiği haberlerinin çıkmasının ardından şimdi de iki ülke arasında imzalanan gizli bir istihbarat anlaşması Amerikan kamuoyunu meşgul ediyor.

Welayet News  - ABD Kongresi’nden birçok isim 7 Ekim’den sonra Washington ve Tel Aviv arasında imzalanan mutabakatın Gazze’deki sivillerin ölümüne ve sivil altyapının zarar görmesine neden olan İsrail saldırılarını yönlendirmiş olabileceğinden endişe edildiği bildiriliyor.

İSRAİL'İN OPERASYONLARINA 'DENETSİZLİK' GARANTİSİ

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, ABD Kongresi’ndeki Demokratlar ve bazı insan hakları örgütleri söz konusu mutabakatın İsrail’in hangi operasyonlarına bilgi sağlanmasına neden olduğuna ilişkin yeteri kadar denetleme olmamasından şikâyetçi. Gazeteye konuşan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Üyesi Demokrat Jason Crow, “istihbarat paylaşımının ABD değerleri ve ulusal güvenlik çıkarlarıyla tutarlı olmamasından” endişelendiğini dile getirirken, İsrail ve Hamas’ın sivil kayıplara ilişkin paylaştığı sayılarda “oldukça büyük tutarsızlıklar” olduğunu vurguladı.

ABD, GAZZE'DEKİ SAVAŞTA İSRAİL'E ÇALIŞTI

Haberde ayrıca ABD istihbarat servislerinin her hafta “Gazze Krizinin Potansiyel Hatalı Eylemler Özeti” isimli bir rapor hazırladığı ve savaşın her iki tarafının da “silahlı çatışma kurallarına” yönelik muhtemel ihtarlarına dair kanıtlar topladığı belirtiliyor. Öte yandan WSJ’nin haberinde ABD istihbarat servislerinin İsrail’e temelde Hamas’ın silahlı kolunun liderlerinin konumlarını belirlemeye, rehineleri bulmaya ve İsrail sınırlarını kontrol etmeye yönelik bilgi sağladığı belirtildi. Habere göre, ABD, Gazze üzerinde istihbarat toplayan insansız hava araçlarından gelen canlı video yayınları gibi “ham istihbaratı” İsrail’in güvenlik teşkilatlarıyla paylaşıyor.



Yeni yorum ekle