Pakistan'da Yeni Hükümet Göreve Başladı

Çar, 06/03/2024 - 06:34

Pakistan'da ikinci kez başbakan olan Şahbaz Şerif, dün başkent İslamabad'daki cumhurbaşkanlığı ofisinde düzenlenen törende yemin ederek görevine resmen başladı.

Welayet News  - Şerif'in yemin töreni, genel seçimlerden yaklaşık dört hafta sonra gerçekleşebildi. Seçimlerden sonra koalisyon hükümetinin kurulması için yapılan görüşmelerde ertelenmeler yaşanmıştı.

72 yaşındaki Şerif, 2022 yılında görevden düşmesinin ardından tutuklanan eski başbakan İmran Han'ın destekçisi bağımsız adayların protestosuna karşın parlamento oylamasında başbakan olabildi.

Seçimlerin yapıldığı 8 Şubat tarihinde yaşanan internet kesintileri, tutuklamalar, şiddet olayları ve sonuçların gecikmesi, seçimlerin şaibeli yapıldığına dair suçlamaları beraberinde getirmişti.

Seçimlerde, Han'ın destekçisi bağımsız adaylar en yüksek oyu almıştı, ancak Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N) partisi ve Pakistan Halkın Partisi (PPP) koalisyon hükümeti kurulması yönünde anlaşma sağlamıştı. PML-N, Şahbaz Şerif'in ağabeyi olan ve üç kez başbakanlık yapmış olan Navaz Şerif tarafından yönetiliyor.

Bir önceki dönemin de başbakanı olan Şerif, Ağustos ayında seçim hazırlığı nedeniyle parlamentonun feshedilmesinin ardından görevinden ayrılmıştı.

IMF'yle acil görüşme planlanıyor

Şerif'in kabinesinin göreve başlamasının hemen ardından IMF'yle milyar dolarlık yeni ekonomi paketi için görüşmelere başlaması bekleniyor. IMF'yle yapılan son anlaşmanın süresi, Nisan ayında sona erecek.

İmran Han gücünü korudu

Diğer yandan, İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi'nin (PTI) desteklediği bağımsız adayların seçimlerde aldığı destek ve ordunun seçim sürecini istediği gibi yönetememesi, koalisyon hükümetinin uzun ömürlü olmayacağı şeklinde yorumlanıyor.

İktidar olamamasına karşın desteklediği adayların seçimlerde başarılı olduğu İmran Han, kamuoyunda destek görmeye devam ediyor. İmran Han'ın koalisyondaki partilerin rakibi olmayı sürdürmesi bekleniyor.

Ekonomide iflas kapıda

Bununla birlikte, ülkedeki yüksek enflasyonun ve kamu ekonomisinin iflasın eşiğinde olmasının mevcut koalisyon hükümetini zorlaması ve bunun İmran Han için bir siyasi koz haline gelmesi bekleniyor.

Pakistan'da ayrıca, Afganistan'da Taliban'ın iktidara gelmesinin ardından sınırda artan cihatçı saldırılardan dolayı güvenlik sorunu da baş gösteriyor.

İmran Han'ın düşüşü

2022 yılında, Pakistan siyasetinde önemli bir yer tutan ve daha önce Başbakan İmran Han ile birlikte hareket eden "Birleşik Halk Hareketi (MQM-P)" grubunun, İmran Han'ın partisi olan Pakistan Adalet Hareketi'nden (PTI) desteğini çekmesi ile bir çatı partisi gibi hareket eden İmran Han'ın partisi güç kaybetmişti. Mevcut durumda 342 kişilik Pakistan parlamentosunun neredeyse yarısına yakınına sahip olan İmran Han bu desteğin geriye çekilmesiyle zora düşmüştü. Ayrıca Pakistan Adalet Hareketi'nden 10 vekilin desteğini çekmesi ile iktidar olma ehliyetini kaybeden İmran Han için mecliste güven oylaması yapılması kararlaştırılmıştı.

Pakistan Ulusal Meclisi Başbakan İmran Han'a karşı güven oylaması düzenlemiş ve 342 milletvekilinden 176'sı ona karşı oy kullanmıştı. Aynı zamanda Han'ın partisinin bir üyesi olan parlamentonun alt meclisi başkanı Esad Kaysar istifasını açıklamıştı.

Han'ın partisi PTI, Mart ayında koalisyon ortağından yedi milletvekilinin muhalefet saflarına katılmaya karar vermesiyle Ulusal Meclis'teki çoğunluğunu fiilen kaybetmişti.

Yaşananların İmran Han’ın destekçileri ülke genelinde sokaklara çıkarak, kararı protesto etmişti

Eski başbakan Navaz şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, İmran Han'ın 2022'de parlamentodaki güven oylamasıyla iktidardan düşmesinin ardından başbakan olmuştu.

Han, hükümetinin düşmesinin ardından çeşitli siyasi suçlamalarla 31 yıl hapis cezası almıştı. Han, yaşananlardan Genelkurmay Başkanı Asım Münir'i sorumlu tutmuştu.

Yolsuzluk, resmi belgeleri ifşa etmek ve evlilik yasasını ihlalden suçlu bulunan Han, şu anda cezaevinde bulunuyor.

Han döneminde ABD'den Çin'e makas değişimi

Yıllarca Amerika emperyalizminin yörüngesinde olan Pakistan, uluslararası alandaki emperyalist hegemonya krizinden de yararlanarak bir makas değişikliğine doğru adım atmıştı. Bu süreçte Amerikan emperyalizminin karşısında birçok argüman üreten İmran Han hükümeti, Çin'e ekonomik olarak yaklaşma adımları atmıştı.

Çin'in Pakistan'a yaptığı hızlı tren demir yolları, Çin-Pakistan işbirliğinin Pakistan'daki Gwarda limanı için hazırladıkları alt yapı ve ikmal yolları, Pakistan ticaretini canlandıracak adımlardan birisi olarak yorumlandı. Zira bu yakınlaşma sadece ticari alanda sınırlı kalmamış, Çin aynı zamanda Pakistan'ın kronik sorunlarından biri olan enerji sorunlarına da destek olmak için çeşitli barajlar ve termik santraller kurmuştu.

Bu eksen kayması, ABD'yle İmran Han hükümeti arasındaki ilişkinlerin gerilmesine yol açtı./sol

Tags: 


Yeni yorum ekle