Macron: Rusya’nın yenilgisi Avrupa’nın güvenliği için vazgeçilmez

Sa, 27/02/2024 - 10:32

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya Batı birlikleri göndermenin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Welayet News  - Paris’te Batılı liderleri Ukrayna’ya destek ve AB’nin savunma üretimini artırma hedefiyle bir araya getiren Macron, “Bugün resmi olarak kara birlikleri göndermek için bir fikir birliği yok, ancak … hiçbir şey göz ardı edilemez,” dedi.

‘Rusya’nın bu savaşı kazanamamasını sağlamak için ne gerekiyorsa yapacaklarını’ söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı, “Rusya’nın yenilgisi, Avrupa’nın güvenliği ve istikrarı için vazgeçilmezdir,” iddiasında bulundu.

Macron, Ukrayna’ya Batılı askerler gönderme konusunun ‘çok özgür ve doğrudan’ bir şekilde tartışıldığını kaydetti ve ‘eğer faydalıysa her şeyin mümkün olduğunu’ da sözlerine ekledi.

Konu ilk olarak Slovakya Başbakanı Robert Fico tarafından kamuoyuna açıklandı ve zirve öncesinde ‘hizmete özel bir belgenin’ ‘bir dizi NATO ve AB üye devletinin Ukrayna’ya ikili olarak asker göndermeyi düşündüğünü’ ima ettiğini söyledi.

NATO’nun bir sonraki Genel Sekreteri olma yolunda ilerleyen Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise, gazetecilere verdiği demeçte, asker gönderme konusunun pazartesi günkü görüşmelerin odak noktası olmadığını savundu.

Fransa’dan geri adım: Üçüncü partilerden mühimmat alınacak

AB liderleri ayrıca, üçüncü ülke sağlayıcılarından Ukrayna için mühimmat alımlarını artırma konusunda bir anlaşmaya varma yolunda ilerledi. Bu, Fransa’nın ‘stratejik özerklik’ gündemine ve Avrupa savunma sanayii üretimini artırma arzusuna aykırı görünüyor.

Pazartesi akşamı Çekya Başbakanı Petr Fiala, Paris’teki görüşmelerde Kiev için AB dışından mermi tedarik etme önerisi için Avrupalı ortaklardan ‘büyük destek’ aldığını söyledi. Çek Cumhuriyeti, engellenen bir ABD yardım paketi ve AB teslimatlarındaki gecikmeleri telafi etmek için Ukrayna’ya mühimmat göndermek amacıyla 1,4 milyar avro toplamak için bir kampanya yürütüyor.

Mcron, Paris’in de girişime katılacağını söyledi ve “Buna tamamen açığız, tek amaç Ukraynalılara yardım etmede etkili olmak,” diye ekledi.

Delegeler, ülkelerin 10 gün içinde bir karar vermeden önce piyasada hangi mermilerin satın alınabileceğini değerlendirdiklerini belirtti.

Fransa için bu önemli bir değişime işaret ediyor. Daha önce Paris, AB dışı silah ve mermilerin aceleyle satın alınmasının, Kıta’nın daha fazla kendine güvenmesi gereken bir zamanda Avrupa savunma üreticilerini üretimi artırmadan caydırma riski taşıdığını savundu.

Zelenski: AB verdiği mühimmat sözünü tutmadı

Öte yandan Ukrayna cephesinden Brüksel’e yönelik eleştiriler de artıyor. Kiev’de konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, AB’nin Mart ayına kadar 1 milyon mermi teslim edemediğinin altını çizdi.

Zelenski, Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov ile birlikte düzenlediği  basın toplantısında, “Avrupa Birliği’nin bize vaat ettiği milyon merminin yüzde 50’si değil, yüzde 30’u geldi. Ne yazık ki,” dedi.

Scholz, Kiev’e uzun menzilli Taurus füzelerini vermek istemiyor

Macron ayrıca, liderlerin orta ve uzun menzilli füzelere odaklanacak derin saldırılar konusunda dokuzuncu bir kapasite koalisyonu kurma konusunda anlaştıklarını duyurdu. Diğer koalisyonlar arasında topçu, hava savunma ve mayın temizleme yer alıyor. 

Fransa ve İngiltere, Ukrayna’ya SCALP veya Storm Shadows olmak üzere seyir füzeleri gönderirken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz Pazartesi günü hükümetinin Kiev’e uzun menzilli Taurus füzeleri sağlamaktan yana olmadığını yineledi.

Scholz, Berlin’de gazetecilere verdiği demeçte, “Bu çok geniş menzilli bir silah ve İngilizlerin ve Fransızların hedef kontrolü ve hedef kontrolüne eşlik etmek açısından yaptıkları Almanya’da yapılamaz,” dedi.

Scholz, ‘Almanya’nın hiçbir noktada veya hiçbir yerde bu silah sisteminin ulaştığı hedeflerle ilişkilendirilmemesi’ gerektiğini de ekledi. Scholz, bu nedenle, Taurus’un ‘gündemdeki bir sonraki seçenek’ olmadığını belirtti.

Alman yapımı Taurus seyir füzeleri, 500 kilometreye kadar uzaklıktaki hedefleri büyük bir hassasiyetle vurabiliyor. Almanya’nın aksine, İngiltere ve Fransa zaten Ukrayna’ya uzun menzilli sistemler teslim etti. (harici)



Yeni yorum ekle