Dört Norveç üniversitesi İsrail üniversiteleri ile ilişkilerini kesti

Pt, 26/02/2024 - 07:34

OsloMet, Bergen Üniversitesi, Güneydoğu Norveç Üniversitesi ve Bergen Mimarlık Okulu İsrail üniversiteleri ile işbirliklerini sonlandırdı.

Welayet News  - El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Dört Norveç üniversitesi, İsrail rejiminin Gazze'deki saldırısına karıştığını düşündükleri İsrailli üniversitelerle ilişkilerini kesme kararı aldı.

El-Meyadin, İsrail'in Akademik ve Kültürel Boykotu için Filistin Kampanyası’nın (PACBI), alınan kararları alkışlayarak, bunun Filistin davasının desteklenmesi yönünde önemli bir adım olarak nitelendirdiğini kaydetti.

Site, kararın, Kampanya’nın yabancı akademik ve kültürel kurumlara Gazze'deki soykırıma karışan İsrailli meslektaşlarıyla bağlantılarını kesmeleri yönündeki çağrısıyla örtüştüğünü vurguladı.

Haberde, harekete geçen üniversitelerden biri olan OsloMet’in, Hayfa Üniversitesi ile olan bağlantılarına son verdiğini duyurduğu ve savaşta suç ortağı olan İsrailli üniversitelerle yeni bir işbirliğine girmeyeceğini taahhüt ettiği bildirildi.

OsloMet ayrıca, İsrail ordusu veya yasadışı yerleşimlerle bağlantılı satıcılarla yapılan tedarik sözleşmelerini durdurma sözü verdi.

El-Meyadin, Güney Doğu Norveç Üniversitesi’nin de aynı yolu izleyerek, Hayfa Üniversitesi ve Hadassah Akademik Koleji ile bağlarını kopardığını yazdı.

Site, onların izinden giden Bergen Üniversitesi’nin, Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi ile olan işbirliği ilişkilerini, akademinin İsrail ordusuna üniforma ve ekipman sağlamadaki katılımını gerekçe göstererek sonlandırdığını duyurdu.

Haberde yer aldığına göre, Bergen Mimarlık Okulu da bu harekete katılarak, İsrail ordusu ile bağlantıları nedeniyle Bezalel Akademisi ile ilişkisini sonlandırdı.

Bu kararın, soykırımdaki rolleri nedeniyle İsrailli üniversitelerin uluslararası alanda izole edilmesini talep eden 15 Filistinli kurum tarafından dile getirilen görüşlerle tutarlı olduğu belirtildi.

El-Meyadin ayrıca, 95 milyar ABD dolarının üzerinde varlığa sahip olan Norveç emeklilik fonunun da işgal altındaki Batı Şeria'daki İsrail yerleşimleriyle bağlantıları nedeniyle tüm İsrail tahvil varlıklarını elden çıkardığını bildirdi.

Norveç, dondurulmuş fonların 'İsrail'den Filistin Yönetimi'ne aktarılmasına yardım edecek

Geçtiğimiz hafta Norveç Dışişleri Bakanlığı, Filistin Yönetimi için tahsis edilen ve İsrail tarafından toplanan dondurulmuş vergi fonlarının transferine yardımcı olmayı kabul ettiğini doğrulamıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "geçici planın Filistin Yönetimi’nin mali açıdan çökmesini önlemede çok önemli bir rol oynayacağı" belirtilmişti.

Gazze'ye yönelik savaşın başlamasının ardından İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich tüm vergi gelirleri fonlarının transferini askıya almaya karar vermişti.

Bu karar daha sonra İsrail Kabinesi tarafından hafifletilmişti. Vergi gelirlerinin, İsrail tarafından alıkonulacak olan Gazze'ye yönelik kısımları hariç olmak üzere aktarılmasına karar verilmişti.

Ancak Filistin Yönetimi vergi gelirlerinin kısmen aktarılması önerisini reddetmiş, kısmi fonları kabul etmemiş ve Filistin'in tüm vergi gelirlerinin serbest bırakılmasında ısrar etmişti.

Euro-Med, UAD üyelerini soykırım nedeniyle 'İsrail' ile tüm bağlarını koparmaya çağırıyor

El-Meyadin haberin devamında, Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi’nin (Euro-Med), Uluslararası Adalet Divanı’nın tüm üye devletlerine yaptığı çağrıya da değindi.

Söz konusu çağrıda üyelerden, Gazze Şeridi'ndeki soykırımın durdurulmasını isteyen mahkeme kararlarını açıkça ihlal etmesi nedeniyle İsrail ile her türlü siyasi, ekonomik ve askeri ilişkiyi kesmeleri istendi.

İlişkilerin devamının, İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı kararını ihlal etmesine destek ve onay anlamına geldiğini söyleyen Gözlemevi, bu tür bir desteğin, İsrail’in Filistin halkına karşı soykırım eylemlerini sürdürmeye teşvik ettiğini vurguladı.

Euro-Med ayrıca, İsrail'in mahkeme kararını defalarca ihlal etmesini ve İsrail tarafından onaylanan Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal etmesini de kınadı.

Örgüt, İsrail'in, mahkemenin kararına uyup uymadığına ilişkin değerlendirmesini; soykırım, grup üyelerini öldürme, onlara ciddi bedensel veya zihinsel zarar verme, grubu yok etmeye yönelik yaşam koşulları dayatma, doğumları engelleme ve çocukları grup dışına zorla nakletme ve soykırımı alenen teşvik etme gibi temel göstergelere dayandırdı.



Yeni yorum ekle