ABD üssüne drone saldırısı: 3 asker öldü, onlarca yaralı var

Pa, 28/01/2024 - 19:59

Irak İslami Direnişi’nin Ürdün’deki Amerikan üssünü hedef alan saldırısında 3 Amerikan askerinin öldüğü 25’inin de yaralandığı bildirildi.

Welayet News - CNN International televizyonunun Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberine göre, Ürdün'deki Tower-22 adlı küçük bir ABD karakoluna gece boyunca düzenlenen insansız hava aracı saldırısında üç Amerikan askeri öldürüldü ve en az iki düzine asker de yaralandı. 

CNN’e açıklamada bulunan Amerikalı yetkililer, insansız uçağın İran destekli militanlar tarafından gönderildiğini ve Suriye'den gelmiş gibi göründüğünü söyledi. 

ABD Merkez Komutanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, "Ürdün'ün kuzeydoğusundaki bir üsse isabet eden" tek yönlü insansız hava aracı saldırısında üç askerin öldüğünü ve 25 kişinin de yaralandığını doğruladı. 

Cuma günü itibarıyla Irak ve Suriye'deki Amerikan askerlerine ve Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerine 158'den fazla saldırı düzenlendi. 

Amerikalı yetkililerin insansız hava araçları, roketler ve füzelerle Irak ve Suriye’deki Amerikan üslerine yapılan daha önceki saldırıların sıklıkla ciddi yaralanmalara sebep olmadığını veya altyapıya zarar vermediğini söyledi. 

17 Ekim’den beri ABD ve koalisyon güçlerine sürekli saldırı yapılmasına rağmen Tower 22'nin ilk defa saldırıya uğradığına dikkat çekilen haberde insansız hava aracının neden önleyemediğinin belli olmadığı ifade edildi. 

Toer-22 karakolundaki Amerikan güçlerinin, tavsiye ve yardım programının bir parçası olarak Ürdün’de bulunduğu bildirilirken. CNN’in haberine göre Amerikalı yetkililer, Orta Doğu'da giderek artan gerilimin bölgesel bir savaşa dönüşmesini istemediklerini dile getirdi.

Amerikan rejimi, Irak ve Suriye’deki üslerine yapılan saldırılardan hemen sonra ölü veya yaralı sayısı açıklamıyor; ancak CNN’in haberine göre Muharebe Havacılık Tugayı'ndan Garrett Illerbrunn adlı baş yetkili subayın Noel günü Erbil Hava Üssü'ne düzenlenen insansız uçak saldırısında ağır yaralandığını ve tedavi için Amerika’ya gönderildiğini bildirdi.

Amerikan Başkanı Joe Biden, saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ürdün’deki güçlerimize saldıranlara uygun zamanda ve seçeceğimiz yöntemle cevap vereceğiz” dedi.

Ürdün’den ABD’ye yalanlama

Ürdün ise Amerika’nın saldırıyla ilgili anlatısını yalanladı. Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhanned el-Mubaydin, Ürdün topraklarındaki hiçbir Amerikan üssüne saldırı olmadığını açıkladı.

Ürdün Hükümet Sözcüsü Mubeydin, saldırının Amerika’nın Suriye’nin Irak ve Ürdün sınırındaki Tenef üssüne yapıldığını söyledi.

Amerika, IŞİD’le mücadele gerekçesiyle işgal ettiği Suriye topraklarında 2014’ten beri yasa dışı üslere sahip bulunuyor.

Amerikan rejimi Suriye’nin Irak ve Ürdün sınırındaki Tenef üssünde ‘Devrim komandoları’ adlı bir terörist gruba askeri eğitim veriyor.   



Yeni yorum ekle