Türkiye'den İsrail'e ticaret devam ederken Bilal Erdoğan'dan boykot çağrısı

Pt, 01/01/2024 - 12:37

İşgalci İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ediyor, saldırılar devam ederken ve Türkiye'nin İsrail ile devam eden ticareti de sürekli tartışma konusuyken TÜGVA Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan'ın boykot çağrısı yapması gündem oldu.

Welayet News  - İsrail'e ticaret tam gaz devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, iktidara yakın derneklerin düzenlediği yürüyüşte İsrail'e "boykot" çağrısı yaptı. 

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı Galata Köprüsü'nde düzenlenen yürüyüşe iktidara yakınlığıyla bilinen TÜGVA da katıldı. 

Burada konuşma yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, "12 şehidimizi de Filistin'de olup bitenleri de takip eden, uyumayan, uyanık yığınlar olarak bütün dünyaya haykırmak istiyoruz. Biz bu olup bitenlere kayıtsız kalamayız" diye konuştu.

‘Boykota devam edeceğimize söz veriyoruz’

İsrail'e karşı boykot çağrısını yineleyen Bilal Erdoğan, şöyle devam etti: "Filistin'in bizler için önemini, kıymetini, tarihini, değerini öğreneceğimize, çocuklarımıza ve bizden sonra gelenlere aktaracağımıza ve öğreteceğimize söz veriyoruz. Amerika'nın arkasında durduğu siyonist düzene karşı birliğimizi sağlayacağımıza, pekiştireceğimize söz veriyoruz. Boykota devam edeceğimize söz veriyoruz. Bu iş ateşkesle bitmeyecek."

Hangi boykot: Türkiye'den İsrail'le ticaret yapanların dökümü

İktidarın dilinde, yandaş medyanın manşetinde her gün Filistin var.

Ancak 2002’de iki ülke arasındaki 1,41 milyar dolar olan ticaret hacmi 20 yıl sonra, yani 2022’de 8,91 milyara kadar çıktı. Yani yüzde 500’ün üzerinde artış yaşandı. Yine 2022 verilerine göre İsrail Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 10'uncu ülke konumunda ve bu ihracat 7 milyar dolar düzeyinde. Türkiye sermayesinin İsrail ile doğrudan yaptığı ihracat kalemleri arsında ağırlıklı olarak demir çelik, çimento, otomotiv, plastik ürünler ve elektronik ekipmanlar yer alıyor.

Ayrıca İsrail’e petrol ve doğalgaz ürünlerinin satışına Türkiye aracılık yapıyor. Türkiye’den yapılan gri çimento ihracatında İsrail ikinci sırada yer alıyor. Beyaz çimento ihracatında ise birinci sırada geliyor. Bu ihracattan pay alan önemli şirketler var, Türkiye’de öne çıkan çimento üreticileri Oyak, Limak, Aşkale, Sanko, Sabancı gibi şirketler ve bir de Brezilya sermayesine ait Votorantim adlı firma var.

Son yıllarda İsrail’de inşaat sektörü daha hareketli bunun bir nedeni de işgal altındaki Filistin toprağı olan Batı Şeria’da yapılan yeni Yahudi yerleşimleri. Bu nedenle de sektör biraz daha hareketli. Yani aslında Türkiye’den giden çimentonun bir bölümü Filistin’in işgalinde ve ilhakında kullanılmış oluyor. Demir-çelik sektörüne bakarsak burada faaliyet gösteren bazı firmalar İçdaş, Kardemir, Kocaer, Özkan, Tosyalı, Çolakoğlu, Çelsantaş, Erdemir ve İsdemir gibi firmalar İsrail’e ihracat yapıyor. 

Israel Aerospace Industries isimli silah şirketinin Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye'deki silah sanayisiyle ilişkileri biliniyor. Daha önce bu firmadan insansız hava araçları alınmış, aynı firmaya savaş uçaklarının modernizasyonu yaptırılmıştı. 

Hakan Fidan ticari ilişkilere ilişkin ne demişti?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise İsrail ile Türkiye arasındaki ticari ve diplomatik ilişkilerle ilgili soru önergesine verdiği yanıtta “İsrail'le 74 yıllık bir geçmişi bulunan ilişkilerimiz hiçbir zaman Filistin'in haklı davası hilafına yürütülmemiştir" demişti.



Yeni yorum ekle