Eski Hollanda Prensi'nin Nazi Üyeliği Ortaya Çıktı!

Per, 05/10/2023 - 08:13

Eski Hollanda Prensi Bernhard'ın özel arşivinde Nazi Partisi üyelik kartı bulundu. Prens, yaşamı boyunca bu iddiayı reddetmişti.

Welayet News  - Eski Hollanda Konsort Prensi Bernhard'ın özel arşivlerinde Nazi Partisi'ne ait bir üyelik kartı bulundu. Telegraaf gazetesinin haberine göre, Hollanda Kraliyet Arşivleri eski Direktörü Flip Maarschakerweerd, yakında çıkacak "De achterblijvers" isimli kitabında bu bilgiyi paylaştı.

2004 yılında vefat eden Prens Bernhard'ın Soestdijk'teki arşivlerinde, Adolf Hitler'in Nasyonal Sosyalist Partisi'nin (NSDAP) orijinal üyelik kartı yanı sıra, Prenses Juliana ile nişanlanmasıyla üyeliğin iptal edilmesine dair 1936 tarihli yazışmalar bulundu. Bu belgelerin Almanya'da olmasını bekleyen Maarschakerweerd, bu belgelere ek olarak 1949 tarihli bir not da buldu. Bu notta Almanya'daki Amerikan bölgesi askeri yöneticisi Lucius Clay, Prens Bernhard'a belgeleri kendi eliyle yok etme hakkı tanıdığını belirtiyordu.

Prens Bernhard, hayatta iken verdiği bir mülakatta Nazi Partisi üyesi olmadığını ve böyle bir kartın olmadığını iddia etmişti. Ancak, tarihçiler Gerard Aalders ve Coen Hilbrink 1996'da yayımladıkları "De affaire Sanders" isimli kitapta, bu belgelerin kopyalarını daha önce bulduklarını ifade etmişlerdi.

Hollanda Kralı Willem-Alexander, savaşla ilgili kraliyet arşivlerine tam erişim izni tanıdı.



Yeni yorum ekle