Almanya'da sanayi üretiminde düşüş

Cu, 08/09/2023 - 22:29

Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı, ülkede sanayi üretiminin geçen Temmuz ayında beklenenden daha hızlı düştüğünü bildirdi ve Avrupa'nın en güçlü ekonomisinin karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekti. Bu çerçevede düzeltilmiş sanayi üretimi Haziran 2023'te yüzde 1,4, Temmuz 2023'te ise yüzde 8 azaldı.

Welayet News - Bu haber, DailyFX portalının anketine katılan analistlerin bu endeksin aylık bazda yüzde yarım oranında azalacağını beklediği bir dönemde gündeme geldi. Almanya'nın sanayi üretimi Temmuz 2023'te, Haziran 2023'e göre yıllık yüzde iki buçuk, enerji ve inşaat sektörleri hariç sanayi üretimi ise Temmuz 2023'te yüzde bir ve onda sekiz oranında azaldı.

Geçtiğimiz ayın sonunda bir kamuoyu araştırma enstitüsü tarafından yürütülen bir araştırma, Alman nüfusunun yarısı, bu ülke hükümetinin mevcut politika ve eylemleri, Rusya'ya yönelik yaptırımların etkisi, enflasyon ve küresel büyüme nedeniyle ülke ekonomisinin gerilemesinden korktuğunu gösterdi.

Ayrıca Almanya, onlarca yıldır ilk kez Mayıs 2022'de 1 milyar avroya ulaşan dış ticaret açığı bildirdi.

Bu ülke kısa sürede ticaret fazlasından ithalata geçti.Alman ekonomisi elbette 2023'te de ticaret fazlası verdi ama bu sorunlar Avrupa'nın en büyük ekonomisinin durumunun pek de iyi olmadığını gösteriyor.

Kıdemli Alman ekonomisti "Hans Werner Zein", bu ülkeye bir kez daha "Avrupa'nın Hasta Adamı" unvanını veren Almanya'daki ekonomik durumun, aşırı sağ eğilimlere yönelmenin nedeni olduğuna inanıyor. Ona göre Almanya'nın, özellikle ülkenin enerji stratejisi açısından karşı karşıya olduğu zorluklar, aşırı sağ partilerin işine yarayabilir.

Avro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi olan Almanya'da üretimdeki aksaklıklar devam ederken, yüksek enerji fiyatlarıyla boğuşan Avrupa'nın hasta adamı unvanı son haftalarda yeniden gündeme geldi.

Bu terim ilk kez 1998 yılında, Doğu ve Batı Almanya'nın yeniden birleşmesinin ardından ülkenin maliyetli ekonomik zorlukları yönetmeye çalıştığı Alman ekonomisini tanımlamak için kullanıldı. Ancak son iki yılda Almanya'nın kaotik ekonomik durumuna çeşitli nedenler ve faktörler neden oldu.

Elbette Alman koalisyon hükümetinin Rusya'ya yönelik politika ve eylemleri, özellikle Ukrayna savaşı sonrasında Batı'nın Moskova'ya yönelik yaptırımlarına katılması ve Rus gazına bağımlılığı sona erdirme çabası bu alanda önemli faktörler olarak değerlendiriliyor.

Şu anda Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise dördüncü büyük ekonomisi olan Alman ekonomisinin "resesyona" girmesi, bunun Avrupa Birliği ve Avrupa kıtasında ekonomi ve üretim üzerinde olumsuz etkileri olacağı yönünde spekülasyonlara yol açtı. ve bu konudaki endişeleri yoğunlaştırdı.

Almanya Federal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, ülkenin gayri safi yurt içi hasılası Ekim-Aralık 2022 döneminde yüzde yarım oranında azalıştan sonra Ocak-Mart 2023'te yüzde onda üç oranında düşüş gördü, bu rakamların anlamı da Alman ekonomisinin 2023'ün ilk çeyreğinde resesyona girdiğini ifade ediyor.

Bu, Almanya'da korona salgınından bu yana yaşanan ilk ekonomik durgunluk vakası; 2020 yılında o yılın birinci ve ikinci çeyreğinde ülkenin GSYİH'sının düşmesine neden olan koşullar.
Yeni resmi veriler Alman ekonomisinin önceden tahmin edilenden daha kötü durumda olduğunu gösteriyor. Aslında Avrupa'nın en büyük ekonomisi üst üste iki çeyrekte küçüldü ve bu da onun durgunlaşmasına neden oldu.



Yeni yorum ekle